Dubbel chokladmoussedröm med syrlig hallonsås

POPULÄRT
Dubbel chokladmoussedröm med syrlig hallonsås
Foto: TV4

Dubbel chokladmoussedröm med syrlig hallonsås

Av: Hanna - Mariestad

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1 h

Vit och mörk chokladmousse där smakerna bryter av varandra fint. Serveras med syrlig hallonsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Sockerlag

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Vit chokladmousse

  • 2 äggulor
  • 60 g sockerlag
  • 150 g vit bakchoklad
  • 3 dl vispgrädde

Mörk chokladmousse

  • 2 äggulor
  • 60 g sockerlag
  • 125 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde

Hallonsås

  • 250 g frysta hallon
  • 1-2 tsk gelésocker (går även bra med vanligt strösocker)

Gör så här

Sockerlag

  1. Koka ihop socker och vatten i en kastrull tills sockret smälter.

Mousse

  1. Vispa äggen och sockerlagen i en kastrull under uppvärmning tills krämen binder utan att skära sig. Det gör den vid 85 grader. Använd en termometer, så är du säker.
  2. Värm sedan chokladen i ett vattenbad och blanda den noga med äggmassan. Vispa grädden lätt, och vänd ner den i massan i 3 olika omgångar, så att du får en lätt och luftig mousse.
  3. Spritsa moussen i portionsformar och låt dem stelna i kylen. Ställ in första omgången av mousse i kylen medan du gör nästa omgång.

Hallonsås

  1. Värm hallonen i en gryta på spisen. Är de frysta så tillsätt 0,5 dl vatten.
  2. När de är varma och har blivit en kräm så silar du dem, för att få bort alla kärnor. Mosa i silen med en sked så att endast kärnorna stannar kvar i silen. När bara såsen återstår häller du i ca 1-2 tsk gelésocker och låter den stå några minuter på plattan innan du ställer in grytan i kylen för att svalna.
  3. Innan servering häller du hallonsåsen över moussen.