Halstrad gös med ugnsbakade rotfrukter, varm svampsallad och rödvinssås

Halstrad gös med ugnsbakade rotfrukter, varm svampsallad och rödvinssås
Foto: TV4
Veronica Palm - politikervecka
Veronica Palm - politikervecka

Halstrad gös med ugnsbakade rotfrukter, varm svampsallad och rödvinssås

Av: Veronica Palm - politikervecka

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h

Smörstekt gösfilé serveras med ugnsbakad rotfrukter, varm sallad med svamp och ärtor samt rödvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ugnsbakade rotfrukter

  • 300 g potatis
  • 300 rödbetor
  • 300 g morot
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk rörsocker
  • 2 kvistar färsk timjan

Rödvinssås

  • 1 morot
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl vatten
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk rörsocker
  • 2 msk grönsaksfond
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • smör
  • peppar

Varm svampsallad

  • 1 förp svamp (eller motsvarande)
  • 150 g sockerärtor
  • 0,5 rödlök
  • smör
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Halstrad gös

  • 500 g gösfilé
  • smör
  • salt

Gör så här

Rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och dela rotfrukterna i ca 2x2 cm stora bitar. Smörj en långpanna med olivolja. Sprid ut rotsakerna jämt.
  3. Strö över rårörsocker och bladen från timjankvistarna. Grädda tills de är genombakade och lite knapriga på kanterna, ca 30-40 minuter.

Rödvinssås

  1. Skala och slanta moroten. Skala och hacka schalottenlökarna.
  2. Fräs morot och lök mjuka i en liten klick smör. Tillsätt vatten, rödvin och balsamvinäger. Koka upp och reducera tills hälften är kvar, ca 30 minuter.
  3. Tillsätt fonden och sockret. Sila av och häll tillbaka i kastrullen. Red av med maizena utrört i en skvätt vatten. Hit kan förberedas. Koka upp och smaka av med en klick smör och lite svartpeppar.

Svampsallad

  1. Skala och klyfta löken. Fräs lök, ärtskidor och svamp (jag brukar välja torkade uppblötta trattkantareller när jag har hemma) på ganska svag värme i en klick smör: de ska bli mjuka och varma, men inte stekta. Ringla över olivolja och smaka av med flingsalt och svartpeppar.

Gös

  1. Dela fisken i fyra bitar och salta. Smält smöret. Stek på medelvärme 3-4 minuter på varje sida. Försök att inte röra i pannan mer än nödvändigt. Tillsätt ev mer smör när du vänder.

Servering

  1. Servera på en stor tallrik där du i mitten lägger en mitt av rotfrukter och svampsallad, lägg fisken ovanpå och ringla såsen runt.