Ankbröst med honungsglaserade rotsaker och skysås

Vera - Stockholm2
Foto: TV4

Ankbröst med honungsglaserade rotsaker och skysås

Av: Vera - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

ca 70 min

Ankbröst med honungsglaserade rotsaker och skysås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Veras drycktips
2799 Sauvignon Winkl, Cantina Terlan, Alto Adige, Italien 139:-

"Ett torrt, aromatiskt vin med inslag av päron, mineral och örter. Vinet har en fin syra som passar utmärkt till syran ifrån apelsinpresset. Vinet har även toner av honung vilket gifter sig fint med honungen från glasyren."

Ingredienser

portioner

Ankbröst

  • 4 ankbröst
  • salt
  • svartpeppar

skysås

  • skyn, från ankbröstet
  • 1 msk majsstärkelse
  • dl grädde
  • soja
  • Kycklingfond
  • apelsinsaft, pressad

Honungsglaserade rotfrukter

  • rotselleri
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 3 potatisar
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • msk smör
  • 2 msk olja
  • 2 msk honung, flytande
  • färsk timjan
  • salt

Gör så här

Ankbröst

  1. Tina ankbrösten. Sätt ugnen på 175 grader. Snitta med en vass kniv fettet i ett rutmönster utan att skära ända ner i köttet. Torka av köttet.
  2. Lägg ankbrösten med fettsidan ner i en het stekpanna och bryn 1 minut. (Utan att tillsätta smör.) Vänd och bryn andra sidan. Salta och peppra.
  3. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form med fettsidan uppåt. Stick in en köttermometer. Efterstek i ugn tills köttet är 70 grader. (Proffskockar anser 56 grader är tillräckligt, men Livsmedelverket anser 70 grader.) Det tar c:a 15 minuter.
  4. Ta ut brösten och låt dem vila under folie, men svep inte in dem i folie då fortsätter de att steka. Skär bort det feta skinnet innan serveringen, skär up i sneda skivor. Servera med skysås.

Skysås

  1. Ta vara på skyn i den ugnssäkra formen och i stekpannan. Skumma av fettet. Koka upp skyn. Rör ut en matsked majsena i lite vatten och koka upp den med skyn.
  2. Smaka av med lite grädde och soja och eventuellt kycklingfond. Kan smaksättas med pressad apelsin, portvin eller sherry.

Honungsglaserade rotfrukter

  1. Skala rotfrukterna och skär dem i smala stavar. Skär löken i tunna klyftor, skiva vitlöken. Värm en stekpanna, låt smöret bli brunt och häll i oljan.
  2. Lägg i alla rotsakerna och löken. Bryn, rör om försiktigt. Sänk värmen och stek tills de blivit lagom mjuka, gärna under ett lock c:a 15 – 20 minuter.
  3. Ringla över honungen och stek ytterligare en minut. Smaka av med salt och servera med litet klipp timjan över.