Helgrillade Pata Negra-racks

Helgrillade Pata Negra-racks
Foto: TV4

Helgrillade Pata Negra-racks

Av: Ulrika - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

Helgrillade Pata Negra-racks på en bädd av smörslungad savoykål serveras med potatisknyte och calvadossås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
12613 Pata Negra Gran Reserva
Ett moget vin med härlig kryddighet som matchar smakerna i maträtten.

Ingredienser

  • 800 g Pata Negra, rack med ben
  • 0,5 dl färsk timjan, finhackad
  • 0,5 dl färsk rosmarin, finhackad
  • svartpeppar
  • salt

Potatisknyten

  • 8 fasta potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 dl grädde
  • 3 dl gruyèreost, riven
  • svartpeppar
  • salt

Sotade cocktailtomater

  • 1 ask cocktailtomater, på kvist
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • salt

Smörslungad savoykål

  • 7 blad savoykål
  • 4 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

Calvadossås

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 2 tsk färsk timjan, finhackad
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 5 grönpepparkorn, mortlade
  • 4 dl kalvbuljong
  • 0,5 tsk äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk calvados
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar
  • majsstärkelse

Gör så här

Pata Negra-racks

  1. Skär ett ytligt rutmönster i köttets fettkappa. Rensa benen så fint som möjligt. Linda benpiporna med aluminiumfolie. Gnugga in köttet med örterna samt kryddor (ta mer salt än vad du tror, köttet svettas).
  2. Grilla köttet indirekt på grillen, eller i ugn till 67 grader i innertemperatur.
  3. Ta av köttet och låt vila under ett lager med plastfolie och ett par handdukar. Skär upp köttet.

Potatisknyte Gruyère

  1. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala löken och skär i tunna ringar. Lägg i kastrull tillsammans med den pressade vitlöken samt övriga ingredienser och sjud i ca 15 minuter. Rör i osten och låt svalna något.
  2. Klipp till bakplåtspapper i 33 x 33 cm stora bitar. Klipp av en bit av varje hörn för att få ett snyggare paket. Lägg upp en portion i mitten av varje papper och knyt ihop med ett steksnöre. Lägg knytena på grillen på indirekt värme eller in i ugn på 175 grader i ca 20 minuter.

Sotade cocktailtomater

  1. Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över oljan och vinägern och salta. Sätt formen på grillen eller skjutsa in i ugn 225 grader ca 10 minuter.

Smörslungad savojkål

  1. Skölj kålbladen och byxa bort det tjockare stjälkfästet. Strimla i 1 cm långa strimlor. Smält smöret och hetta upp ordentligt, lägg i savojkålen och vänd ett par gånger i pannan. Salta och peppra och ta snabbt upp ur pannan.

Calvadossås

  1. Finhacka lök och vitlök. Lägg i kastrull och fräs tillsammans med smöret. Ta sedan i kalvbuljong, vinäger, örter och låt reducera till 3/4 återstår. Tillsätt grädde, socker, peppar och kryddor samt calvados. Red såsen till önskad konsistens med maizena.