Franskt kvarnhjul

Franskt kvarnhjul
Foto: TV4

Franskt kvarnhjul

Av: Roland - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

30 min

Franskt kvarnhjul, en mördegspaj med mandelkräm, serveras med vaniljglass och vispad grädde.

Vintips från Roland
Josef Andert Beerenauslese Cuvée, nr 4589, 85 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Pajbotten

  • 250 g vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 3-4 msk vatten

Mandelkräm

  • 125 g smör
  • 125 g strösocker
  • 1 ägg, vispat
  • 1 äggula
  • 1 msk calvados

Gör så här

Pajbotten

  1. Häll mjölet på bakbordet och gör en grop.
  2. Hacka smöret i gropen och pressa in mjölet lätt.
  3. Lägg äggulan mitt i mjölet.
  4. Mixa ihop degen utan att knåda med muskeldelen av tummen och tumleden, detta för att inte krama ihop degen som en bröddeg, då blir den seg.
  5. Kavla ut den och täck en, minst 30 cm rund, pajform. Täck över pajformen med plast och ställ in i kylskåpet.

Mandelkräm

  1. Riv mandeln med skalet på, det ger en tydligare mandelsmak.
  2. Häll sockret och smöret i en tjockbottnad kastrull och värm tills smöret och sockret smälter.
  3. Vispa kraftigt med en stålvisp tills sockret och smöret börjar ändra konsistens till en vitare segare mix.
  4. Ta då kastrullen snabbt av värmen.
  5. Häll i en äggula under kraftig vispning och häll sedan i ett helt ägg under kraftig vispning.
  6. Smeten är så varm så att om man inte vispar kraftigt så koagulerar äggen, genom att vispa så sänks temperaturen till under koaguleringstemperaturen för ägg.
  7. Häll i mandeln och calvados och rör om.
  8. Smeten ska inte rinna utan vara halvtrög så ta lite extra mjöl om det behövs.
  9. Ta ut pajbotten ur kylskåpet och häll i den avsvalnade mandelsmeten.

Äpplen

  1. Skala äpplena, kärna ur dem och lägg de i vatten.
  2. Dela äpplena i tre delar och skiva varje del mycket tunt på tvären så att det bildas sektorer.
  3. Håll ihop äppelskivorna och tryck ned dem genom mandelkrämen ända ned till pajbotten från mitten och utåt samt tryck så att de lutar utåt mot omkretsen som ”ekrar”.
  4. Skapa ekrar av varje skivad äppelbit.
  5. Tryck försiktigt på äppelskivorna så att mandelkrämen pressas upp mellan ”ekrarna”.
  6. Detta mönster kan se ut efter behag men se till att mandelkrämen lämnas fritt i delar.
  7. Pajen ska först stå i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
  8. Sänk sedan till 180 grader och grädda i ytterligare ca 18 minuter tills mandelkrämen får färg och reser sig. Tag ut och låt svalna.

Glasering

  1. Värm aprikosmarmeladen tills den rinner och sila av den, pressa i saften av en citron.
  2. Detta kan förberedas och glasyren kan förvaras i kylskåpet.
  3. Strax före serveringen värmer man upp glasyren tills den rinner och penslar över äppelkakan rikligt, upprepa penslingen precis innan serveringen.
  4. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.