Chokladkaka med konjaksfikon

Chokladkaka med konjaksfikon
Foto: TV4

Chokladkaka med konjaksfikon

Av: Per - Västerås

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

3 h (inklusive nedkylning)

Chokladkaka med konjaksinlagda torkade fikon. Servera passionsfrukt till kakan.

Dryckestips
8048 Kopke Fine Ruby Port
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 150 g smör, smält
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 8 torkade fikon
  • 6 cl cognac
  • 1 dl ströbröd

Chokladsmet

  • 150 g ljus blockchoklad
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl grädde

Toppning

  • 25 g vit blockchoklad, riven

Till servering

  • 2 dl grädde
  • 2 passionsfrukter

Gör så här

Chokladkaka

  1. Blötlägg fikonen i konjaken i minst 20 min. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en rymlig kastrull och låt svalna en aning, blanda i strösocker och vaniljsocker samt kakaon direkt i kastrullen och rör om.
  3. Blanda ner ett ägg i taget och häll sedan i mjölet och rör om. Häll till sist i konjaksfikonen i kastrullen och blanda.
  4. Smörj och bröa en rund springform (23 cm) med ströbröd och häll i smeten. Grädda i ca 15 min. Låt svalna.

Chokladsmet

  1. Finhacka under tiden chokladen till chokladsmeten. Värm upp grädden i kastrullen (ej koka) och rör sedan ner chockladen, klicka i smöret och rör om till en jämn smet. Låt svalna en liten stund.
  2. Häll över chokladsmeten på chokladbotten och garnera sedan med riven vit choklad. Ställ in kakan i kylen för att svalna minst 2 timmar.

Till servering

  1. Vispa grädden i en stor skål. Dela på passionsfrukterna och skrapa ur fruktköttet (spar skalet till serveringen). Vänd ner fruktköttet i vispgrädden och rör om försiktigt.
  2. Skär upp en chokladbit 3 x 5 cm låt den bli lite rumsvarm, häll sedan upp passionsgrädden i passionsfruktsskalet och strö lite kakao på grädden.