Isad clementinsoppa med chokladmousse gourmet och kanderade mandlar

koket.se
Isad clementinsoppa med chokladmousse gourmet och kanderade mandlar
Foto: TV4

Isad clementinsoppa med chokladmousse gourmet och kanderade mandlar

Av: Olle - Karlskrona

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

45 min + kyltid

Friskt, kallt och smarrigt att avsluta en god måltid med.

**Dryck
**Allesverloren nr 12109
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Olle - Karlskrona laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Chokladmousse gourmet

  • 75 g mörk blockchoklad
  • 1 msk mjölk
  • 1 äggula
  • 1 msk rörsocker
  • 2 tsk whisky (den du tycker bäst om men inte rökig)
  • 1 dl vispgrädde

Clementinsoppa

  • ca 1 kg clementin [4 dl clementinsaft]
  • 1,5 dl vitt vin
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • majsstärkelse, till redning, utrörd i lite vatten eller juice
  • citronsaft,några droppar

Kanderade mandlar

  • 1 dl sötmandel, skållade och skalade
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk honung
  • 1,5 msk vatten

Gör så här

  1. Moussen:
  2. Hacka blockchokladen i mindre bitar och lägg dem tillsammans med mjölken i en skål som står i vattenbad (ca 60 gradigt vatten) och låt blandningen smälta.
  3. Vispa ihop socker, whisky och äggulan lite fluffigt. Häll därefter i chockladsmeten. Vispa grädden lite lagom lös (som mjukt skum) och vänd (inte vispa) ner den i smeten. Nu är smeten ganska tunn så den måste in i kylskåpet. När den fått lite fastare konsistens så spritsa ut en topp i djuka skålar/tallrikar – i mitten och ställ in i kylen igen.
  4. Kanderade mandlar:
  5. Har du inte skållat och skalat mandlarna innan så koka upp vatten och häll i mandlarna en stund tills du ser att skalat börjar buckla. Häll av vattnet genom en sil och börja trycka ut mandlarna när de inte är för varma.
  6. Blanda alla ingredienser, socker, honung och vatten, i en teflon- eller cerafitpanna. Koka till en gyllene karamell och häll i mandlarna. Blanda och häll sedan upp blandningen på en stekplåt och försök sära på dem, men var försiktig för det är varmt. Låt svalna. Hacka nötterna, inte för grovt och inte för fint. Förvara dem torrt.
  7. Clementinsoppa:
  8. Pressa clementinerna så du får ca 4 dl clementinjuice. Koka upp detta med fröna från en halv vaniljstång, det vita vinet och strösockret. Smaka av med några droppar citronsaft. Red av med maizena till soppkonsistens och låt svalna i kylen.
  9. Uppläggning:
  10. Ta ut de kalla tallrikarna. Ta ut soppan och skaka den gärna med mycket isbitar i en shaker (ev rör runt i en skål med isbitar en stund) så att den blir iskall. Sila ner soppan på tallrikarna genom en sil eller genom silen som tillhör din shaker. Strö över de hackade kanderade mandlarna.