Syrlig och frisk lime- och citronpaj som serveras med vispgrädde.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Pajskal
3 dl vetemjöl (går bra med fullkornsmjöl)
2 msk rörsocker
125 g smör, rumsvarmt
1 äggula
Fyllning
3 ägg
2 dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 limefrukt
1 citron
1-2 dl vetemjöl
Garnering
1 limefrukt
florsocker
vispgrädde
Gör så här
Gör pajskalet. Rör ihop smör, socker och mjöl till en grynig massa, gärna med elvisp. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen i ca 30 min, eller i frysen ca 10 min.
Vispa under tiden ägg och socker pösigt. Rör ner mjöl, vaniljsocker och den ovispade grädden.
Riv skalet på lime och citron och pressa ut saften. Tillsätt saft och skal till smeten och rör till en jämn smet som sedan hälls i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 i ca 30 minuter. Låt pajen svalna. Sikta över florsocker och skiva lime att garnera med. Servera pajen lite ljummen eller kall med vispad grädde.