Carry that weight

Carry that weight
Foto: tv4

Carry that weight

Av: Johnny - Rättvik

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

50 – 60 min

Fläskfilé i ost- och senapssås med hasselbackspotatis. Fantastiskt smakrik rätt. Perfekt till den lilla lyxiga middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

6602 Duette Premium Pinot Noir, Casablanca, Chile
Ett vin med kryddig smak som har karaktär av rostade fat, jordgubbar, körbär och choklad. Vinet är gjort av druvan pinot noir som tillhör de något lättare röda vinerna vilket passar fint till fläskfilé som är ett ljusare kött.

Ingredienser

portioner

Hasselbackspotatis

  • 12 potatisar
  • 1 msk salt
  • 3 msk margarin
  • 1 msk ströbröd

Fläskfilé

  • 600 g fläskfilé
  • 3 msk rapsolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl prästost, riven
  • 1,5 msk steksmör
  • 12 gröna sparrisar
  • 20 körsbärstomater
  • 2 msk persilja, hackad

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skölj potatisen. Skär sedan tunna skivor men inte helt igenom utan så att skivorna hänger samman som bladen i en bok.
  3. Lägg nu potatisarna i en ugnssäker form. Strö över salt och fördela margarinet i klickar ovanpå potatisarna.
  4. Stek dem mitt i ugnen i ca 45 minuter. Ös potatisen då och då med det smälta margarinet i formen. Strö över ströbrödet efter halva stektiden.

Fläskfilén

  1. När du satt in potatisen i ugnen är det hög tid att börja med fläskfilén. Skär den i skivor.
  2. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  3. Bryn köttet i rapsoljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
  4. Ta nu fram en till stekpanna med högre kant och vispa ihop grädde, lök, mjöl, vin, senap och fond och koka upp detta under vispning.
  5. När köttet är klart i den andra stekpannan häller du över köttet i stekpannan med såsen och låter detta koka i 5 minuter tillsammans.
  6. Under tiden fräser du upp sparrisen och körsbärstomaterna i stekpannan du stekte köttet i.
  7. Ta fläskfilépannan från värmen och rör i osten.
  8. Lägg upp på tallrik och strö över hackad persilja. Servera med hasselbackspotatisen och valfria grönsaker.