Samosas med grönsaker och hemgjord chutney

Samosas med grönsaker och hemgjord chutney
Foto: TV4

Samosas med grönsaker och hemgjord chutney

Av: Jayasree - Älmhult

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

45 m

Knaprig ugnsbakad smördeg fylld med kryddiga grönsaker och mozzarella. Serveras med tomatchutney.

Tips: Om du är allergisk mot nötter, ta dubbelt antal tomater och hoppa över jordnötterna, konsistensen blir lite såsigare än med jordnötter men smakar lika gott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Samosa och fyllning

  • 4-5 msk majs
  • 2-3 msk gröna ärtor
  • 1 liten gul/röd lök, finhackad
  • 1 morot, och riven
  • 1 bit mozzarellaost, skuren i mellanstora bitar
  • 0,5 msk solrosolja
  • salt (efter smak)
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk spiskumminpulver
  • 4 smördegsplattor, färska eller frysta
  • 1 äggula

chutney

  • 3 tomater, hackade
  • 0,5 dl salta jordnötter
  • 2-3 grön chilifrukt (bara gör ett snitt i chilin behövs ej hackas)
  • 2 tsk hel spiskummin
  • 5 klyftor vitlök
  • 0,25 tsk strösocker
  • salt (efter smak)
  • 1 msk solrosolja
  • 1 msk färsk koriander, hackad

Gör så här

Samosa och fyllning

  1. Ta fram degen om den är fryst 10-15 minuter innan tillagningen. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta en djup kastrull och tillsätt olja.
  3. När oljan är varm lägg i löken, stek den tills den får en gyllenbrun färg.
  4. Lägg ner, majs, ärter och morot och fräs under några minuter. Tillsätt sedan salt, spiskummin, chilipulver och rör om väl. Fräs grönsakerna ordentligt tills de är lite krispiga. Låt fyllningen svalna innan du börjar fylla degen.
  5. Placera degen på en flat yta. Vik och försegla den på 2 sidor. Från den tredje sidan fyller du med grönsaksfyllningen (3/4). Lägg på mozzarellan överst. Stäng tredje sidan.
  6. Vispa upp äggulan lite och pensla degknytena.
  7. Sätt in degknytena i ugnen på 200 grader och grädda i ca 10-15 minuter eller tills knytena har fått en gyllenbrun färg. Vänd dem efter halva tiden för att få dem lite extra krispiga.
  8. Serveras varmt med tomat- och jordnötschutney.

Chutney

  1. Ta en djup kastrull och tillsätt 0,75 msk olja. När oljan är varm lägg i 1 tsk spiskummin och fräs en halv minut.
  2. Tillsätt grön chili och fräs ytterligare en minut. Lägg i tomaterna och koka tills tomaterna är mjuka.
  3. Låt blandningen svalna. Lägg sedan ner tomatröran tillsammans med jordnötter i en mixer och mixa ihop det till en fin chutney. Lägg i en serveringsskål.
  4. Ta en ny kastrull och tillsätt resten av oljan och spiskummin. Fräs tills det är gyllenbrunt, cirka en halv minut. Hälla den varma oljan med spiskummin ovanpå chutneyn i serveringsskålen och garnera med koriander.
  5. Tips: Om man är allergisk mot nötter ta dubbelt antal tomater och hoppa över jordnötter, konsistensen blir lite såsigare än med jordnötter men smakar lika gott.