Helstekt älgfilé med mandelpotatis

Helstekt älgfilé med mandelpotatis
Foto: Tv4

Helstekt älgfilé med mandelpotatis

Av: Ingrid - Umeå

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

2h

Älgfgilé serverad med sherrysås, kokta rotfrukter och aroniagelé samt en pankopanerad mandelpotatis. En hälsning från Holmöskogen!

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

älgfilé

  • 800 g älgfilé
  • 3 msk smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Pankopanerad mandelpotatis

  • 12 mandelpotatisar, medelstora
  • 3 msk smör
  • 1 dl pankoströbröd
  • 3 tsk flingsalt

Sherrysås

  • 1 dl balsamvinäger
  • 4 dl vatten
  • 1 dl kalvfond
  • 2 msk soja
  • 3 msk strösocker
  • 1 morot (liten)
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk sherry
  • 4 enbär, krossade
  • svartpeppar
  • 0,5 dl fransk grädde (går även att använda vanlig grädde)

Kokta rotfrukter

  • 4 morötter (små)
  • 4 gulbetor
  • 8 sockerärtor
  • 1 savoykål
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt

Gör så här

Helstekt älgfilé

  1. : Sätt ugnen på 95 grader. Bryn filén runtom i en stekpanna med smör.
  2. Lägg köttbiten i en ugnsfast form, krydda med salt och peppar.
  3. Stick in en köttermometer och ugnsstek filén tills innertemeraturen är 60 grader.
  4. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan det skärs upp.

Pankopanerad potatis

  1. Koka och skala potatisarna.
  2. Blanda panko och flingsalt i en plastpåse tillsammans med potatisarna.
  3. Stek potatisarna i smör.

Sherrysås

  1. Fräs lök, vitlök, morotsbitar och krossade enbär i smör utan att de tar färg.
  2. Tillsätt vatten, kalvfond, soya, balsamvinäger och socker låt sjuda i 30-45 min
  3. Sila såsen, tillsätt grädden och låt den koka upp. Smaka av med sherryn och svartpeppar.

Kokta grönsaker

  1. Lägg grönsakerna i lättsaltat vatten så att det nätt och jämt täcker dem.
  2. Låt sjuda till dess de känns lagom mjuka koktiden varierar beroende på vilka rotsaker som används, häll av vattnet och lägg en klick smör i som gör att de blir blanka.