Kyckling Cordon Bleu med hasselbackspotatis och champinjonsås

koket.se
Kyckling Cordon Bleu med hasselbackspotatis och champinjonsås
Foto: TV4

Kyckling Cordon Bleu med hasselbackspotatis och champinjonsås

Av: Helen - Varberg

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h

Panerad kyckling fylld med cheddarost och skinka. Serveras med ostgratinerad hasselbackspotatis, champinjonsås och grillade tomater.

Dryck
Vin Katnook founders block cabernet
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Helen - Varberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kyckling cordon bleu

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 skivor cheddarost
  • 4 skivor rökt skinka (eller kalkonbröst)

Dubbelpanering

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 2-3 msk smör, till stekning (eller margarin)

Hasselbackspotatis

  • 4-6 fasta potatisar, jämnstora
  • 2 msk smör (eller margarin)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk ost, riven

Champinjonsås

  • 3 dl champinjoner, tärnade
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 dl hönsbuljong
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde

Grillade tomater med timjan

  • 4 tomater
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,5 msk flingsalt
  • 1 msk olivolja
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Kyckling
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Snitta filéerna, d v s skär dem längs med, så att de fortfarande hänger ihop i ena kanten. Vik ut dem till dubbel storlek. Banka försiktigt ut dem något. Lägg ihop kycklingskivorna två och två med skinka och ost emellan. Sätt ihop med tandpetare.
  4. Vänd dem först i vetemjöl blandat med salt och peppar, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbrödet. Låt dem ligga tills paneringen torkat in något. Bryn fettet i en stekpanna. Stek på ganska svag värme ca 10 min på var sida, låt filén få färg.
  5. Ställ sedan in dem i ugn i ca 20 min på 175 grader. Svag värme är viktigt så att inte paneringen bränns vid. Kycklingen måste vara genomstekt. Håll kycklingen varm. Skär i skivor.
  6. Hasselbackspotatis
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
  8. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält matfett och ställ in dem mitt i ugnen, ca 20 min. Ta ut dem och pensla en gång till med matfett. Strö över lite salt och riven ost. Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.
  9. Champinjonsås
  10. Finhacka löken och champinjonerna. Fräs lök och svamp i smör. Pudra med mjölet. Rör om. Slå i buljongen och grädden. Rör om. Koka sakta ihop.
  11. Grillade tomater med timjan
  12. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Lägg dem i formen men snittytan uppåt. Häll över strösocker och salt. Bryt ner färsk timjan över tomaterna. Ringla över olivoljan på tomaterna. Sätt in tomaterna i mitten av ugnen, ca 10-20 minuter. Tomaterna ska ha fin färg och sjunka ihop.