Helstekt oxfilé med rödvinssås och tillbehör

Helstekt oxfilé med rödvinssås och tillbehör
Foto: tv4

Helstekt oxfilé med rödvinssås och tillbehör

Av: Gerd - Strömstad

Från: Halv åtta hos mig

35 ingredienser

2 h

En riktig lyxmiddag med oxfilé, potatisgratäng med västerbottenost, rödvinssås och vispat vitlökssmör. Och inte att glömma - ugnsbakade tomater med parmesanost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 kg oxfilé
  • smör
  • flingsalt
  • svartpeppar

Rödvinssås

  • 1 gul lök
  • 0,5 morot
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk smör
  • 6 svartpepparkorn, krossade
  • 1 msk tomatpuré
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 3,5 dl rött vin
  • 3 dl köttbuljong (gjort på tärning)
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm salt

Potatisgratäng

  • 10 potatisar [ca 1,2 kg]
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • ca 5 dl Västerbottensost, riven
  • 1 dl grädde
  • 2 dl standardmjölk
  • 1-2 tsk torkad oregano
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar

Ugnsbakade tomater

  • ca 8 tomater
  • 25 g smör
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 1 dl parmesanost, finriven

Vispat vitlökssmör

  • 75 g smör, smält
  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 tsk flingsalt

Servering

  • grön sparris, på burk

Gör så här

  1. Låt filén ligga framme i rumstemperatur 1 timme innan tillagning.
  2. Sätt ugnen på 100 grader.
  3. Bryn oxfilén i smör runtom.
  4. Sätt termometern så spetsen hamnar mitt i köttet. Innertemperaturen bör vara 55-57 grader när filéen tas ut ur ugnen (ca 30-40 min).
  5. Krydda filén runtom med flingsalt och svartpeppar. Låt den vila ca 10 minuter.
  6. Skär upp i ca 1 cm-tjocka skivor (inte tjockare), servera 2 skivor per person.

Rödvinssås

  1. Hacka lök, morot och vitlök fint.
  2. Fräs grönsaker och pepparkorn i en kastrull med 2 msk smör, tills de är mjuka.
  3. Tillsätt tomatpuré, pudra över mjölet. Blanda och späd med 3 dl rödvin, buljong och soja som du tillsätter i omgångar. Krydda med salt och timjan, och låt såsen koka i 15 min.
  4. Sila såsen och vispa i 2 msk smör, samt 1/2 dl rödvin.

Potatisgratäng

  1. Skala och skiva potatisen skölj den och låt den ligga i vatten.
  2. Skala och skiva löken, fräs den mjuk i lite smör utan att den får färg. Pressa ned vitlöksklyftorna och blanda om.
  3. Smörj en eldfast form.
  4. Låt potatisen rinna av i ett durkslag. Varva sedan potatis, lök, ost (2 dl) och kryddor. Avsluta med ett lager potatis.
  5. Blanda grädden och mjölken och häll över. Strö över ca 3 dl ost, grädda i ugn i 180 grader (varmluftsugn) tills potatisen känns mjuk (45-60 min).

Ugnsbakade tomater

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela tomaterna på mitten och lägg med snittytan uppåt i en eldfast form.
  3. Blanda smöret med resten av ingredienserna och fördela blandningen på tomaterna. Krydda lite lätt med salt och peppar, gratinera i ca 10 minuter.

Vispat vitlökssmör

  1. Häll det smälta smöret i en rundbottnad skål, tillsätt sedan det rumstempererade smöret i klickar. Vispa med elvisp tills det blir fluffigt, och smaksätt med vitlök och salt (helst flingsalt).

Servering

  1. Värm gröna sparrisknoppar och servera till middagen.