Helstekt hjortfilé jordärtkocksmos

Helstekt hjortfilé jordärtkocksmos
Foto: TV4

Helstekt hjortfilé jordärtkocksmos

Av: Fredrik - Örnsköldsvik

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1h

Helstekt lågtempad hjortfilé med potatis- och jordärtkocksmos samt kantarellsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 0,5 förp sockerärtor

Kantarellsås

  • 2 dl kantareller
  • 3 dl grädde
  • 3 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 buljongtärning (alt sky från köttet eller 2msk fond)
  • 2 msk rött vin
  • 1 msk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar

Hjortfilé

  • 2 hjortfiléer
  • smör
  • salt
  • örtsalt
  • peppar

Potatismos- och jordärtskocksmos

  • 10 potatisar
  • 7-8 jordärtskockor
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl cheddarost, riven
  • 3-4 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Gör så här

Kantarellsås

  1. Fräs kantarellerna i en torr kastrull tills de vätskat ur sig cirka 2 minuter, tillsätt smör och låt smöret fräsa in i svampen, tillsätt mjölet och rör om.
  2. Slå på grädden och buljongtärning/fond och låt koka ihop på lagom värme i 10 minuter, smaka av med rött vin, salt, peppar och soja.

Hjortfilén

  1. Bryn köttet i smör runt om så att fin stekyta uppstår, spara stekskyn till såsen.
  2. Krydda med örtsalt och peppar och efterstek köttet i ugn på cirka 80 grader (så kallad lågtempning) till köttet har en innertemperatur av 58 grader, låt köttet vila en stund innan servering.

Potatismos

  1. Koka potatis och jordärtskockor i lättsaltat vatten till de är mjuka, häll av vattnet.
  2. Värm grädden i kastrull och häll över potatisen.
  3. Klicka i smör och häll i osten och mixa samman med potatisstöt/elvisp.
  4. Smaka av med salt och peppar.