Kalventrecôte med potatisterrin och rödvinssås

Kalventrecôte med potatisterrin och rödvinssås
Foto: tv4

Kalventrecôte med potatisterrin och rödvinssås

Av: Evelina - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

Entrecôte av kalv serverad med rödvinssås och potatisterrin med örter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

2258 Taurasi Fatica Contadina Terredora, Kampanien, Italien
Ett kryddigt vin med utvecklad fatkaraktär. Vinet har kraft och styrka vilket krävs till en entrecote. Den utvecklade smaken av torkad frukt gifter sig fint till den något fetare såsen.

Ingredienser

portioner
  • 800 g gödkalvsentrecôte, i bit
  • 1 msk salt
  • 2 msk peppar

Rödvinssås

  • 1 skiva bacon, hackad
  • 1 bananschalottenlök, grovt hackad
  • 0,5 kruka timjan
  • 1 klyfta vitlök, grovhackad
  • 3,5 dl rött vin
  • 2,5 dl köttfond
  • 30 g smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm peppar
  • 1 sockerbit

Potatisterrin med färska örter

  • 4 fasta potatisar, skalade och tunt skurna
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 0,5 dl gräslök, hackad
  • 1 tsk backtimjan
  • 2 tsk färsk oregano, hackad
  • 3 dl prästost, riven
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk peppar

Gör så här

  1. Ta ut köttet ur kylen 1-2 timmar innan tillagning. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Peppra och salta en stor skärbräda, rulla därefter hela köttet i blandningen tills hela stycket är täckt.
  3. Bryn köttet på relativt hög värme på alla sidor, ca 4-5 minuter. Ställ stekpannan åt sidan och lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 100 grader, ca 1 timme och 15 minuter. Köttets innertemperatur ska va ca 53 grader när den är klar i ugnen.
  4. Ta ut köttet och låt vila ca. 10 min. Skär upp i centimetertjocka skivor och servera.

Rödvinssås

  1. Fräs bacon och lök i het panna, ca 2 min. Tillsätt vitlöken och timjan, fräs ytterligare 2 min.
  2. Tillsätt 3 dl rödvin och salt och peppar, låt såsen puttra på svag värme tills den är reducerad till 1dl.
  3. Häll i 2,5 dl köttfond, 0,5 dl rödvin och 1 sockerbit, låt småputtra 5 min. Sila såsen och ställ tillbaka på plattan. Vispa ner smöret i små mängder.

Potatisterrin med färska örter

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare.
  2. Smörj fyra portionsformar med lite smör invändigt.
  3. Vispa ägg, grädde, vitlök, lite salt och peppar tillsammans i en skål.
  4. Hacka ner och blanda alla örter i en annan skål. Riv sedan ner prästost eller liknande ost i en tredje skål.
  5. Varva med potatis, örter och ost i portionsformarna och toppa med äggstanningen. Var försiktig med att inte fylla hela formen för de reser sig lite i ugnen vid tillagning.
  6. Ställ formarna i vattenbad i ugnen, med vatten uppfyllt till hälften av formens höjd, ca 1 timme. Tillsätt sedan en liten klick smör på toppen av varje terrin och låt gå ytterligare 15 min. Klar att servera!