Moussetårta med choklad och Baileys i tre lager

moussetårta
Foto: tv4

Moussetårta med choklad och Baileys i tre lager

Av: Elisabeth - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h

Magisk chokladtårta i tre lager. Tryffelbotten, chokladmousse och baileysmousse.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner tårta, ca 8 bitar

Botten

  • 60 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 1 ägg (stort)
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk sirap
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt

Chokladmousse

  • 2 gelatinblad
  • 0,5 dl vatten
  • 150 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 äggvita

Baileysmousse

  • 3 gelatinblad
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl Baileys
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 0,5-1 dl strösocker
  • 1 äggvita

garnityr

  • choklad
  • färska jordgubbar
  • mynta
  • rörsocker

Gör så här

  1. Förbered för tårtan genom att klä botten på en springform med bakplåtspapper (för att enkelt kunna servera tårtan på valfritt fat). Smörj in bakplåtspappret i botten samt kanter med matfett.

Botten

  1. Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret i en skål i micron. Värm på full effekt tills smöret smält och chokladen blivit mjuk, ca 1-1,5 minut. Rör om efter halva tiden.#
  2. Rör ner sockret i chokladblandningen och vispa sedan i ägget. #
  3. Vispa slutligen i mjölet samt addera ev. salt och extra kakao efter smak. #
  4. Bred blandningen på botten av springformen och baka i mitten av ugnen på 175 grader, ca 10 minuter. Den tunna kakan ska vara "torr" på ovansidan men kladdig in mitten. Ställ kakan på en grytlapp i frysen, alt. utomhus, för snabb avsvalning.

Chokladmousse

  1. Lägg gelatinbladen att mjukna i vatten. När de blivit mjuka, smält dem i en mindre skål i micron tillsammans med 0,5 dl vatten. Bladen ska ha löst upp sig helt. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Hacka eller bryt chokladen i bitar och smält i micron tillsammans med en skvätt av grädden. Värm tills allt blivit smält och rör om efter halva tiden (ca 1,5-2 min totalt). Låt svalna.
  3. Vispa grädden i en större bunke.
  4. Vispa äggvitan till hårt skum i en separat bunke.
  5. Rör ner äggulorna i den avsvalnade chokladen så att det blir en slät smet.
  6. Rör därefter ner det smälta gelatinet (som nu ska ha antagit en något mer trögflytande men inte stel konsistens) i chokladsmeten.
  7. Rör ner chokladsmeten i grädden.
  8. Rör slutligen ner äggviteskummet i grädden med en metallsked. Rör försiktigt och ”lyft” på grädden så att det bildas en fluffig och jämn mousse.
  9. Bred moussen på kakbotten och jämna till med en spatel. Låt stå i kyl eller frys under förberedelsen av avslutande översta lager.

Baileysmousse

  1. Lägg gelatinbladen i vatten och smält dem enligt ovan. Låt svalna.
  2. Vispa grädden.
  3. Rör ner sockret och äggulorna i grädden.
  4. Addera Bailey’s till gelatinet när detta börjat svalna och rör till en jämn vätska.
  5. Rör ner gelatinvätskan i gräddblandningen. Smaka av och addera ev. mer Bailey´s och/eller socker.
  6. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner i gräddblandningen enligt ovan.
  7. Bred moussen ovanpå chokladmoussen och jämna till med en spatel. Ställ i kyl alt. frys för avsvalning innan förtäring. Tårtan behöver minst 30 min för att stelna innan den kan förtäras.
  8. Garnera tårtan med en blandning av skivade jordgubbar, råsocker och mynta. Addera gärna dekorationer gjorda i smält choklad, såsom chokladlöv och ’galler’.