Rådjursstek med krämig potatisgratäng

Rådjursstek med krämig potatisgratäng
Foto: TV4

Rådjursstek med krämig potatisgratäng

Av: Elin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

Rådjursstek med krämig potatisgratäng och trattkantarellsås. Receptet är beräknat till fyra personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Rådjursstek

  • rådjursstek
  • 2 msk salt
  • 2 msk svartpeppar

Potatisgratäng

  • 10 potatisar
  • 2 gula lökar
  • 2 dl matlagninsgrädde
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 dl ost, riven eller skivad
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Trumpetsvamp

  • 1,5 dl trumpetsvamp
  • 1 gul lök
  • 3 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk viltfond
  • 1 tsk soja
  • 1 krm sambal oelek
  • 2-3 msk svartvinbärsgelé
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm peppar

Tillbehör

  • haricots verts
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt

Gör så här

Rådjursstek

  1. Salta och peppra steken och sätt in i ugnen på ca 170-180 grader.
  2. Sätt i en termometer och låt vara i ugnen tills köttet har ungefär 50-55 gradere.
  3. Ta ut och låt de vila under folie till servering.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en form till gratängen.
  3. Skala och skiva potatisen tunt.
  4. Hacka löken.
  5. Blanda vispgrädde, matlagninsgrädde, creme fraiche och salt och peppar i en skål, salt och peppar i en skål.
  6. Lägg ett lager med potatis och hälls edan över lite av gräddbladningen, gör om samma sak i flera lager.
  7. Strö över osten och grädda i ugnen i ca 45 min.

Tillbehör

  1. Koka haricovert några minuter tills dem är lite mjuka men fortfarande krispiga.
  2. Skölj i iskallt vatten
  3. Tillsätt smör och salt.

Trumpetsås

  1. Lägg de torkade trumpetsvamparna i vatten så dem sväller, i ca 20-30 minuter tills dem är mjuka.
  2. Fräs löken i smör i en kastrull.
  3. Tillsätt svampen.
  4. Häll över skyn som blev över från köttet i ugnen och tillsätt grädden.
  5. Rör ner soya, viltfond, sambal oelek och svartvinbärsgelé samt salt och peppar.
  6. Låt koka i ca 15 minuter.