Långkok på nyskjuten Hällbergskonung med skotskt inslag

Långkok på nyskjuten Hällbergskonung med skotskt inslag
Foto: TV4

Långkok på nyskjuten Hällbergskonung med skotskt inslag

Av: Eddie - Älmhult

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

2 h

Älggryta med rökig whiskey och lingon serveras med knaprig rösti och lingonsylt.

Vintips
Conde de Valdemar, 12601, Spanien

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hällbergskonung (Hälleberga namnet på jaktlaget)

  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk koriander
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen
  • salt (efter smak)
  • 1 kg älgkött
  • 3 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 5-6 morötter
  • 1 köttbuljongtärning
  • 0,5 l vatten
  • 2 cl rökig whisky
  • sojakulör, så att du får en fin färg på grytan
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1,5-2 dl grädde
  • 1-2 msk lingonsylt

Rösti

  • 10 potatisar (stora)
  • 2 ägg
  • några msk smör, till stekning
  • salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 4 msk lingonsylt
  • 4 saltgurkor

Gör så här

Hällbergskonung

  1. Skär lagom stora grytbitar av köttet. Lägg i plastpåse. Mortla kryddorna och häll i plastpåsen. Skaka om.
  2. Bryn köttet i stekpanna och flytta sedan över till gryta.
  3. Skala och klyfta lök. Skala och skär morötter i 2 cm bitar. Bryn lök och morötter i resten smöret och häll över köttet.
  4. Tillsätt buljongen efter hand. Tillsätt whiskey. Småputtra tills köttet är lättuggat ca 2-3 timmar beroende på vad det är för kött. Ju ”sämre” kött desto längre tid.
  5. När det är färdigt, tillsätt lite sojakulör för färgens skull och red av försiktigt med maizena. Smaka av med lite salt, lite lingonsylt och en skvätt grädde.

Rösti

  1. Skala potatisen och strimla i matberedare, typ pommes strips, eller riv på den grova sidan av rivjärnet. Krama ut så mycket vätska som möjligt ur potatisen.
  2. Lägg i en bunke, tillsätt ägg och krydda med salt och vitpeppar.
  3. Forma antingen till enportions”biffar” 1-1,5 cm tjocka eller som en stor typ fläskpannkaka.
  4. Stek potatiskakan på stekjärn. Börja med lite högre temp för att få lite färg och lite knaper. Vänd kakan när den hänger ihop och stek tills den blir färdig. Om man inte ska äta den direkt så låt den svalna och förvara i kylen. Värm den i ugn eller på stekjärn innan den ska ätas.
  5. Skär i lagom stora tårtbitar vid servering.
  6. Serveras med lingonsylt och saltgurka