Hjortfilé med svampduchesse och rödvinssås

Hjortfilé
Foto: TV4

Hjortfilé med svampduchesse och rödvinssås

Av: Britt-Marie - Falun

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

90-120

Hjortfilé med svampduchesse och rödvinssås. Receptet är beräknat till fyra personer.

Vintips från Britt-Marie
I Castei Ripasso, nr 22409, 119 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 600 g hjortfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 msk pepparblandning, krossad (rosé, svart, grön)
  • 1 msk smör

Svampduchesse

  • 750 g mandelpotatis
  • 300 g trattkantareller
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl grädde
  • 2 äggulor
  • salt
  • peppar

Rödvinssås

  • 5 klyftor vitlök, skalade
  • 0,5 dl körsbärsmarmelad
  • 0,5 dl kalvfond (koncenterade)
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl steksky

Jordärtskockssmör

  • 300 g jordärtskocka
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1-2 msk citron, saft

Gör så här

Hjortfilé

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Bryn filén runt om i smör.
  3. Strö på salt och rulla i pepparblandningen och lägg över i ugnssäker form.
  4. Låt stå i ugnen till innertemperaturen är ca 60 grader och låt sedan köttet vila i ca 15 minuter.
  5. Häll lite vatten i formen där köttet legat och häll stekskyn i såsen.
  6. Höj värmen till 250 grader och ställ in svampduschessen mitt i ugnen och grädda ca 10 minuter.

Svampduchesse

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Smörstek svampen i ca 2-4 min, spara eventuellt lite svamp till salladen och finhacka resten.
  3. Pressa potatisen i potatispress, värm 1 msk smöret och grädden och blanda ner i potatisen.
  4. Tillsätt äggulorna, salt och peppar. Rör till fluffigt mos och blanda ner svampen.
  5. Fyll en spritspåsen med potatispurén och spritsa ut ca 20-25 potatistoppar.
  6. RödvinssåsBlanda ingredienserna och låt koka ihop tills ca 2 dl återstår. Sila och tryck gärna sönder vitlöksklyftorna.