Stekt älgfilé och potatisterrin med chèvre

Stekt älgfilé och potatisterrin med chevré
Foto: TV4

Stekt älgfilé och potatisterrin med chèvre

Av: Anna-Karin - Orsa

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

1,5 h

Marinerad älgfilé och potatisterrin med chèvre och färska örter. Serveras med sås med bacon, messmör och svampbuljong.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatisterrin

  • 8-10 potatisar
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl grädde
  • 150 g chèvreost
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 1-2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 ägg
  • 1 dl basilika
  • 1 dl persilja

älgfilé

  • ca 600 g älgfilé
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 15 enbär
  • 1 tsk citronpeppar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Bengtars viltsås

  • 0,5 förp bacon [ca 70 gram]
  • 1 rödlök
  • 3 dl grädde
  • 0,5 tärning svampbuljong
  • 1 msk messmör
  • 2 tsk timjan
  • ca 1 msk maizena/brun redning
  • soja, för färgens skull

sallad

  • 1 liten påse färdigblandad grönsallad
  • 3 tomater
  • 0,5 gurka
  • 6 rädisor
  • 0,5 rödlök
  • 0,25 honungsmelon
  • 0,5 förp majs

Gör så här

Potatisterrin

  1. Skala och skiva potatisen tunt.
  2. Blanda crème fraiche, grädde, ägg, ost, vitlök, salt, peppar och färska kryddor.
  3. Blanda i potatisen och lägg allt i en bakplåtsklädd 1,5 liters form. Platta till och grädda sedan allt i nedre falsen i ca 1 timme och 15 minuter i 175 grader.
  4. Svalna och skär upp i lämpligt stora bitar. Innan servering värm i ca 20 minuter i 175 grader. Garnera med färska örter.

Älgfilé

  1. Använd en mortel/mixer och blanda alla kryddor. Gnid in hela älgfilén med kryddblandning och lägg det in en påse i ca 4-5 timmar.
  2. Skär sedan i centimetertjocka skivor och stek filén lätt, ca 2-3 minuter på varje sida.

Viltsås

  1. Hacka löken. Skär bacon i små bitar och bryn tillsammans med löken. Tillsätt grädden, svampbuljongen och messmöret. Red med lite majsenamjöl. Allra sist tillsätt timjan.

Sallad

  1. Skär alla ingredienser i små bitar och blanda till en härlig sallad.