Arní psitó me patátes sto foúrno

Arní psitó me patátes sto foúrno
Foto: Tv4

Arní psitó me patátes sto foúrno

Av: Alexandros - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

3 h

Grekisk lammstek med tzatsiki, citrondoftande klyftpotatis och brytbönor i tomatsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2643 Montecillo Crianza, Bodegas Montecillo, Rioja, Spanien
Ett kryddigt vin med inslag av ekfat, lakris, läder och mörk choklad. Tanninerna (strävheten) i vinet rundas av fint när det dricks till lammet. Vinets kryddighet passar fint med den kryddiga klyftpotatisen samt kryddigheten i lammsteken.

Ingredienser

portioner4 - 6

Lammstek

  • 1,2-1,5 kg lammstek benfri
  • 1 msk salt
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 msk oregano
  • 1 msk torkad timjan
  • 10-15 klyftor vitlök

klyftpotatis

  • 1-2 citroner, pressad saft
  • 1 kg potatis
  • 1 msk oregano och timjan
  • 1 dl smör, smält
  • 1 dl vatten

Tzatziki

  • 5 dl turkisk yoghurt
  • 1-3 klyftor vitlök, pressade
  • 1 gurka, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 tsk rödvinsvinäger

Brytbönor i tomatsås

  • 0,5 kg färska brytbönor
  • 1 gul lök
  • 250 g tomat, hackade (eller 0.5 burk krossade tomater)
  • 2 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 1 dl olivolja
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm strösocker

Gör så här

Lammstek

  1. Skölj köttet med kallt vatten. Blanda salt, peppar, oregano och timjan (alatopípero) i en skål. Stick hål runt om i köttet med en vass kniv.
  2. Fyll varje snitt med kryddblandning hackad vitlök. Fyll även steken där benet har tagits bort. Klappa köttet runt om med resten av kryddblandningen (om den inte räcker, gör lite mer).
  3. Ställ köttet i en ugnsform där även potatisen ska få plats senare. Stek i nedre delen av ugnen i 175 grader i en timme. Därefter tillsätts potatisen och stek allt tillsammans i ytterligare en timme.

Klyftpotatis

  1. Skala potatisen och dela varje potatis i fyra klyftor. Ställ dem runtom den halvstekta steken. Över klyftpotatisen och köttet hälls saften från citronerna och det smälta smöret. Strö över potatisen med salt, peppar och kryddorna. Tillsätt vattnet. Fortsätt stekningen i 175 grader i en timme.