Halstrad gösfilé med bönsås och spenat

Halstrad gösfilé med bönsås och spenat
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Halstrad gösfilé med bönsås och spenat

Av: Håkan Larsson

Från: Fredagkväll med mat och vin

21 ingredienser

Italienskt inspirerad fin fisk med en sås på mixade ljusa bönor och vitt vin – underbart fylligt och samtidigt nyttigt. Tack, Markus Aujalay för den goda idén!
Receptet är hämtat ur boken Fredagkväll med mat och vin.

Här kan du läsa mer om boken

Fredagkväll med mat och vin

.

Bönstund
Bara halva burken bönor går åt till såsen, det som blir över spar du i kylen och använder för att förstärka din lunchsallad. Eller mosa dem med lite olja och salt och bred på brödet. Bönor av alla slag är nyttiga, magra, proteinrika och billiga - vad mer begär du av en råvara?

I glaset
Den här rätten känns väldigt klassisk med sina milda, väl avvägda smaker i italiensk tradition. Så vi hämtar ett vin från samma land: 6950 2009 Ca’ Rugate Monte Fiorentine, 119 kr, är en klassisk soave med päronfrukt och lite ek. Jättebra och elegant till denna fina fiskrätt.

Matlagarmusik
Monica Zetterlund: Varsamt
En av de sista skivorna i denna stora sångerskas karriär, med låtar av bland annat Mikael Wiehe och Mauro Scocco. Svävande vackert, elegant, intelligent och fullkomligt tidlöst, liksom matens smaker.

Ingredienser

portioner
  • 4 gösfiléer, skinn- och benfria (à ca 150 g)
  • olivolja, till stekning
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 200 g färsk spenat, gärna baby-
  • olivolja, till stekning
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Sås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5 förp cannellinibönor (à ca 400 g)
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 0,5 hönsbuljongtärning
  • 1 kvist timjan
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Servering

  • färskpotatis
  • citron, klyftor
  • färsk timjan

Gör så här

Sås

  1. Skölj bönorna väl.
  2. Fräs lök, vitlök och bönor i oljan i en kastrull någon minut, utan att det tar färg.
  3. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning och timjan.
  4. Koka ca 10 minuter utan lock.
  5. Fiska upp timjankvisten, mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar.

Fisk och spenat

  1. Stek fiskfilén och spenaten var för sig i olja.
  2. Krydda med salt och peppar.

Vid servering

  1. Hetta upp såsen, bottna en tallrik med den och arrangera spenat och fisk ovanpå.
  2. Servera med kokt potatis, citronklyftor och timjankvist.