Foto: Håkan Larsson

Lax med Astrids basilikasås


4

Grillad eller ugnsbakad lax blir festmat med primörer och basilikasås, lika lättgjord som god – smakar bra även till sallader och kyckling. /Håkan - Receptet är hämtat ur kokboken Fredagkväll med mat och vin.

Allroundsås
Den här såsen är ytterligt användbar och fungerar lika bra till sallader och kyckling som till fisk. Håller sig 3-4 dagar i kylen, så gör gärna en dubbel sats när du ändå håller på. Det går också bra att byta ut en del eller all basilika mot rucola eller persilja.

Håkans vintips
Feta fiskar som lax kräver vin med rejäl syra - det gäller all fet mat. Såsen och sparrisen trivs också med fräschör och gärna lite god kryddighet. En riesling skulle kunna passa, men ännu bättre sällskap blir ett av de senaste årens stora succéviner från Österrike: 4200 Leth Grüner Veltliner 2010, 75 kr.

Här kan du läsa mer om Fredagkväll med mat och vin

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 4 st laxfiléer, skinn- och benfria à 150 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Basilikasås

  • 1 kruka basilika, färsk
  • 1 tsk chili, finhackad färsk eller 1 krm sambal oelek
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk majonnäs
  • 2 dl lätt crème fraiche
  •   Salt, efter smak

Tillbehör

  •   grön sparris
  •   färskpotatis
  •   rädisor
  1. Sås
    Börja med såsen. Mixa basilikabladen med de övriga ingredienserna till en slät sås.
  2. Smaka av med lite salt.
  3. Låt gärna mogna i kylen några timmar.
  4. Lax
    Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Grilla eller ugnsbaka laxfiléerna i 10-12 minuter.
  6. Tillbehör
    Koka potatisen.
  7. Låt rädisorna koka med de sista 5-7 minuterna.
  8. Smörstek sparrisen
  9. Dela laxfiléerna på mitten och servera med såsen och övriga tillbehör.

Annons:

Liknande recept

Tacolax med avokadosalsa

av Håkan Larsson
  •  14 ingr

Middagsmacka med rostbiff

av Håkan Larsson
  •  12 ingr

Omelett med svampstuvning

av Sten Sture Skaldeman
  •  13 ingr

Ugnsbakad lax

av Jessica Frej, Filip Fastén
  •  11 ingr
  •  19 ingr
  •  17 ingr