Foto: Håkan Larsson

Wraps med chilifräst kyckling


4

Wraps med chilifräst kyckling och rödgrön salsa. Packa ett paket middagsnjutning! Supergott, fräscht och vitaminspäckat med mild chilihetta. Fungerar också kalla som picknicklunch. Receptet är hämtat ur kokboken Fredagkväll med mat och vin.

Akta ögonen!
När du hanterat färsk chili, gnugga dig för all del inte i ögonen, då får du gråta kvällen lång – fråga en som vet. Tvätta händer och redskap noga efteråt, eller använd tunna plasthandskar, det gör proffsen. Så kallade kirurghandskar brukar finnas i storpack på apoteket.

I glaset
Chili, lime och koriander är kanske inte världens mest vinvänliga. Men ett inte alltför syrligt vin med bra blommighet och generös melonfrukt ger ett bra lyft: 6611 2009 Errazuriz Chardonnay Viognier, 69 kronor, kommer från Chile och ger mycket smakglädje för liten slant.

Matlagarmusik
Amy Macdonald: This is the life
Det är något med wraps som får en medelålders man att känna sig lite tonårig, och samma sak gäller den här sångerskan; det är stora känslor, härligt utspel och lika bra melodier som på 60-talet. Titelspåret må vara sönderspelat i radion, men andra låtar är väl så starka – lyssna bara på Mr Rock&Roll och Run!

Här kan du läsa mer om Fredagkväll med mat och vin.

  • 600 g kycklingfilé
  • 1 st lime, saften
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 0.5 st gul chili, urkärnad och finhackad
  • 0.5 st röd chili, urkärnad och finhackad
  • 1-2 msk smör eller rapsolja
  • 1 dl stark hönsbuljong

Salsa

  • 2 st avokado, hackade
  • 2 st tomater, hackade
  • 1 st rödlök, finhackad
  • 2 msk hackad färsk koriander el basilika
  • 1 st lime, saften
  • 2 msk rapsolja
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak

Till servering

  • 8 st stora tortillas
  •   God sallad
  1. Kyckling
    Strimla kycklingen.
  2. Låt marinera i limesaft en stund.
  3. Salsa
    Blanda under tiden salsan, smaka av med salt och peppar.
  4. Kyckling, forts
    Stek de avrunna kycklingbitarna helt igenom i fettet med vitlök och chili.
  5. Lägg upp på varmt fat.
  6. Koka ur pannan med buljongen och häll över köttet.
  7. Wraps
    Värm tortillas.
  8. Fyll dem med kyckling, salsa och sallad, vik ihop och njut!

Annons:

Tacolax med avokadosalsa

av Håkan Larsson
  •  14 ingr
  •  15 ingr
  •  14 ingr

Salsa

av Per Morberg
  •  7 ingr
  •  1,5 h
  •  10 ingr

Räkceviche

av Karin - Arvika
  •  30 min
  •  15 ingr