Gumbo med jasminris

Gumbo med jasminris
Foto: Lennart Weibull

Gumbo med jasminris

Av: Jonas Cramby

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

2 h

Kombinationen "kyckling med ris" är en uppskattad klassiker som här får sällskap av chili, het korv och blekselleri i en smakrik gryta.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 hel kyckling [ca 1,3 kg]
  • 2 dl matolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 stjälkar stjälkselleri, mixade
  • 1 grön paprika, mixad
  • 1 gul lök, mixad
  • 1 jalapeño, mixad
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 2 l vatten
  • 1 msk kycklingpulver
  • 400 g andouillekorv, halverad i slantar (eller god rökt chorizo)
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • salladslök, finhackad
  • hot sauce (t.ex. Crystal eller Tabasco)
  • jasminris, kokt

Gör så här

  1. Stycka kycklingen med benen kvar. Skär bort vingarna samt dela låren och brösten i två delar.
  2. Hetta upp oljan i en gjutjärnsgryta och stek kycklingen tills den har fått färg. Salta samt peppra.
  3. Nu är det dags att göra rouxen. Det är tidskrävande och den bränns lätt om du inte är försiktig. Vispa ner mjölet i oljan som du precis stekte kycklingen i. Sänk värmen till medel och koka mjölet under omrörning i 0,5-1,5 timme tills det är mörkbrunt, sikta på samma färg som choklad.
  4. När det luktar gott av rostbröd tillsätter du selleri, paprika och lök som du mixat med jalapeño till en grönsaksmassa.
  5. Stek röran under omrörning tills den är mjuk.
  6. Tillsätt cayenne, paprikapulver samt vitlök och stek lite till, totalt runt 10 minuter.
  7. Häll på vatten och kycklingpulver (har du 2 liter kycklingbuljong hemma använder du det istället) och koka på medelvärme ca 30 minuter tills det börjar tjockna en aning.
  8. Tillsätt korv och kycklingbitar och låt småputtra i ca 1 timme tills köttet faller av benen.
  9. Ta upp kycklingen, dra av köttet från benen och lägg tillbaka i grytan. Benen slänger du.
  10. Smaka av med salt samt peppar och se till att gumbon har bra konsistens, den ska vara närmare gryta än soppa men samtidigt inte för stabbig. Är den för tjock så tillsätter du bara lite vatten.
  11. Servera med salladslök, hotsauce och kokt jasminris som du ploppar i gumbon.