Grön ärtsoppa med risgrötsplättar

koket.se
Grön ärtsoppa med risgrötsplättar
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Grön ärtsoppa med risgrötsplättar

23 ingredienser

45 min

Färggrann och välsmakande soppa på frysta gröna ärtor. Komplett blir soppmiddagen med goda plättar gjorda på färdig risgrynsgröt - lyxigt gott med sylt och grädde till.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g gröna ärtor
  • 3-4 kvistar färsk persilja
  • 3 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • gräslök, finskuren
  • 0,5 dl vispgrädde

Risgrötsplättar

  • 2 ägg
  • 5-6 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl risgrynsgröt (färdigkokt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör, smält

Till servering

  • jordgubbssylt
  • vispgrädde, vispad

Gör så här

Grön ärtsoppa

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Fräs schalottenlök och persilja mjuk och glansig i olivolja på medelhög värme i en stor kastrull. Vänd sedan i den finhackade vitlöken.
  3. Häll i vinet, låt bubbla upp och koka ordentligt någon minut.
  4. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningarna. Låt koka 5-6 minuter.
  5. Vänd i ärtorna och låt koka 2-3 minuter. Rör ned crème fraiche och vispgrädde.
  6. Mixa soppan helt slät med en stavmixer. Smaka av med vitvinsvinäger, salt, nymalen svartpeppar och en knivsudd cayennepeppar.
  7. Vispa grädden lätt så den blir lite skummig. Ringla grädden i soppan och garnera med gräslök.

Risgrötsplättar

  1. Vispa ihop ägg, mjölk och vetemjöl till en slät smet.
  2. Smält smöret.
  3. Vänd i risgrynsgröten och det smälta smöret i smeten. Smaka av med salt. Låt dra i kylskåpet ca 10 minuter innan stekning.
  4. Hetta upp ett plättjärn med smör och stek plättar av smeten. Varmhåll i ugnen på 80 grader fram till servering.
  5. Servera risplättarna med vispad grädde och sylt.