Grillade päron med ingefära, mojitosås och italiensk maräng

Grillade päron med ingefära, mojitosås och italiensk maräng
Foto: TV4
Carin da Silva
Carin da Silva

Grillade päron med ingefära, mojitosås och italiensk maräng

Av: Carin da Silva

Från: Sveriges mästerkock VIP

17 ingredienser

Festlig efterrätt med väl ihopmatchade smakkomponenter som päron med ingefära, syrliga hallon, len mascarponekräm med citrus, en frisk och fräsch mojitosås och söt italiensk maräng.

Ingredienser

portioner

Grillat päron

  • 4 nashipäron
  • 2 cm färsk ingefära

Italiensk maräng

  • 4 äggvitor
  • 0,5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker

Mojitosås

  • 2 limefrukter
  • 1 kruka färsk mynta
  • 4 msk rörsocker
  • 1 dl vatten
  • 1,5 tsk vit rom

Mascarponekräm

  • 2 dl mascarpone
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 limefrukt
  • 1 citron

Till servering

  • färska hallon
  • pistagenötter
  • färsk mynta

Gör så här

Italiensk maräng

  1. Koka upp vatten och socker till ca 121 grader, låt temperaturen sedan gå ned till ca 110 grader.
  2. Vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
  3. Häll långsamt ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet.
  4. Fortsätt att vispa tills marängen är kall och tills du inte kan känna några sockerkristaller mellan fingrarna.
  5. Fyll en spritspåse med marängen.

Grillade päron

  1. Sätt 200 grader.
  2. Dela päronen på längden. Lägg med snittytan upp i en ugnssäker form. Riv över ingefära och tillaga ca 30 minuter i ugnen.

Mojitosås

  1. Blanda saft och finrivet skal från limen, hackad mynta, råsocker, vatten och rom i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 5 minuter.
  2. Sila såsen och låt den koka tills den reducerat till en seg konsistens.

Mascarponekräm

  1. Vispa ihop mascarpone och vaniljsocker med finrivet skal från lime och citron. Smaka av med pressad citronsaft och limesaft. Fyll en spritspåse med krämen.

Servering

  1. Lägg päron på en tallrik. Häll över mojitosås.
  2. Spritsa ut den italienska marängen och bränn av med en gasbrännare.
  3. Spritsa även toppar av mascarponekräm på tallriken. Garnera med hallon, pistagenötter och mynta.