Somriga spett med lax som efter att de grillats får en fräsch och frisk smak av en marinad på korianderfrön, citron och dill. Till de goda laxspetten bjuds en sallad på matvete med purjo, fetaost, chili och citron.
Se Stefan Ekengren laga receptet
Ingredienser
Laxspett
500 g laxfilé
1 tsk korianderfrö
1 tsk torkad dill
1 citron, skalet, rivet
1 msk svartpeppar, nymalen
0,5 dl rapsolja
salt
Matvetesallad
4 port matvete
2 bananschalottenlökar
0,5 röd chilifrukt
150 g fetaost
1 citron, skalet, rivet
0,5 dl olivolja
1 purjolök
1 dl syltlök
1 kruka färsk dill, grovt hackad
olja, till stekning
salt
träspett (blötlagda)
Gör så här
Skär laxen i tärningar. Trä upp på blötlagda träspett. Lägg på ett fat och salta dem runt om. Låt stå och rimma 30 minuter.
Stöt korianderfrön och torkad dill till ett fint pulver i en mortel. Blanda med nymalen svartpeppar, finrivet citronskal och olja.
Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
Skala och finhacka schalottenlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Smula fetaosten i en skål och vänd ner lök, chili, finrivet citronskal och olivolja.
Ansa och strimla purjolöken. Hacka dillen.
Fräs purjolöken mjuk i olja i en stekpanna.
Tillsätt det kokta matvetet i pannan tillsammans med fetaostblandningen, dill och syltlök. Blanda runt.
Torka laxspetten med hushållspapper. Pensla spetten med ytterst lite rapsolja. Grilla på hög värmde på bägge sidor. Ta från grillen och vänd direkt runt spetten i marinaden, pensla också på lite extra marinad så all lax täcks..
Servera de grillade och marinerade laxspetten med matvetesalladen.