Grillad torsk med chimichurri

koket.se
Grillad torsk med chimichurri
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Grillad torsk med chimichurri

15 ingredienser

35 m

Grillad torsk med grillade chorizosmulor på toppen, serveras med färskpotatissallad med chimichurri.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g torsk
  • 1 chorizokorv
  • 1 citron
  • 600 g färskpotatis
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 0,5 salladshuvud (av valfri sort)

Chimichurri

  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl färsk oregano
  • 0,5-1 röd chilifrukt
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk strösocker
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen

Gör så här

  1. Hacka vitlök och oregano mycket fint. Kärna ur chilin och finhacka även den. Blanda allt i en skål och slå över olja, vinäger och socker. Blanda ordentligt och smaka slutligen av med salt och peppar. Kan förvaras i lufttät burk i kylskåp i 1 dryg vecka.
  2. Koka färskpotatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Sväng sedan runt den varma potatisen med chimichurrin. Lägg upp på ett fat som du först lagt sallad som du rivit i grova bitar.
  3. Skär chorizon på längden och grilla den tills den fått fin färg.
  4. Krydda torsken med salt och pepprar, ringa över olivolja på båda sidor och grilla den över het värme på båda sidor tills den fått fin färg men fortfarande har en liten kärna i mitten. Se till att gallret är rent innan du börjar grilla och pensla det gärna med lite olja först för att minimera risken att fisken faller sönder.
  5. Grilla även halverad citron med köttsidan neråt tills den fått riktigt fin färg.
  6. Lägg fisken på en tallrik. Hacka chorizon fint och smula den över torsken, pressa över saft från den grillade citronen. Servera genast tillsammans med potatissalladen.