Grillad entrecôte med sardellsmör och sallad

koket.se
Grillad entrecôte med sardellsmör och sallad
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Grillad entrecôte med sardellsmör och sallad

19 ingredienser

30 m + marinering

Marinerade skivor av entrecôte grillas och serveras med potatissallad med vinäger, haricots vertes samt örtigt sardellsmör.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor entrecôte, à 150 g
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 krm svartpeppar, grovmalen

Pensling

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk vitlökssalt

Sardellsmör

  • 125 g smör, rumstempererat
  • ca 2 msk olivolja
  • 6 sardellfiléer i olja, skurna i små bitar
  • 0,5 krm torkad peperoncini, finhackad (chilifrukt)
  • 2 msk persilja, mycket finhackad
  • 1 tsk citron, skal, finrivet

sallad

  • 250 g haricots verts
  • 4-5 färska potatisar
  • 25 g pinjenötter
  • 2 knipplökar, finstrimlade
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Sardellsmör

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör blandningen tills den är jämn och slät. Lägg smöret på bakplåtspapper och vira pappret runt smöret för att få en rulle. Låt kryddsmöret stelna i kylen.

Kött

  1. Blanda samman ingredienserna till penslingen av köttet i en skål.
  2. Lägg köttet på ett fat och pensla med oljeblandningen. Täck med plastfolie och låt stå i ca 1 timme. Om köttet får stå i kylskåpet – ta fram det i god tid innan det ska grillas så att det hinner bli rumstempererat. Vänd och pensla skivorna då och då.

Sallad

  1. Skölj och ansa bönorna. Lägg dem i kokande, lättsaltat vatten och koka dem i ca 3 minuter. Koka dem inte för länge, då tappar de sin spänst. Häll av kokvattnet och spola av bönorna med kallt vatten. Låt rinna av väl.
  2. Borsta potatisen och skölj den noggrant. Koka potatisen i saltat vatten. Passa noga så att den inte blir överkokt. Låt den ånga av och svalna, skär den sedan i bitar.
  3. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna. Rör om och passa noga så att nötterna inte bränns vid.
  4. Häll vinäger, olja och salt i en stor skål och rör om. Tillsätt bönor, potatis, knipplök och pinjenötter. Blanda noga och smaka av med salt.
  5. Tänd grillen. Pensla grillgallret med matolja.
  6. Salta och peppra entrecóteskivorna och grilla dem i 2-5 minuter på varje sida, beroende på köttets tjocklek och hur genomstekt det ska vara. Vänd köttet en gång under grillningen.
  7. Låt köttet vila under aluminiumfolie i 5-8 minuter innan det ska serveras. Servera köttet med sardellsmör och med bönsalladen på en assiett bredvid.