Grekisk yoghurt med crunchy granola och blåbärskompott

koket.se
Grekisk yoghurt med blåbärskompott
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Grekisk yoghurt med crunchy granola och blåbärskompott

16 ingredienser

1 h

Vad sägs om grekisk yoghurt med blåbärskompott och hemgjord granola till brunchen? Det är både frisk, sött och smarrigt!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Blåbärskompott

  • 225 g blåbär, färska eller tinade (svenska)
  • 3 msk syltsocker
  • 1 limesaft, färskpressad
  • 1 msk vatten

Crunchy granola

  • 4 dl havregryn
  • 3 dl rågflingor
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl kokos, riven (eller kokosflakes)
  • 0,5 dl flytande honung
  • 2,25 dl vatten
  • 0,5 dl neutral rapsolja
  • 1,5 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • ca 30 hallon, frystorkade (eller andra bär)

Servering

  • grekisk yoghurt
  • blandade bär

Gör så här

Blåbärskompott

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda på låg till medelvärme i cirka 5–10 minuter.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna helt i kylen.
  3. Förvara kompotten i en väl försluten burk i kylen.

Crunchy granola

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål, förutom de frystorkade hallonen.
  3. Tillsätt honung, vatten och rapsolja bland de torra ingredienserna och blanda tills allt fördelats jämnt.
  4. Sprid ut granolan på två plåtar med bakplåtspapper. Sätt en plåt i mitten av ugnen och en näst längst ner i ugnen.
  5. Torka granolan i 30–40 minuter, men rör om var femte minut.
  6. När granolan har torkat så ta ut plåtarna från ugnen och tillsätt eventuellt frystorkade hallon eller andra bär.
  7. Låt ligga på plåten för att svalna och förvara sedan i en väl försluten burk.

Servering

  1. Servera med grekisk yoghurt, blåbärskompott och eventuellt färska bär.