500 g hjortfärs (eller älgfärs, nöt går också bra)
1 potatis
1 ägg
1 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1,5 tsk salt
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk stött rosépeppar
2 msk smör, till stekning
120 g Västerbottensost
Lingonsås:
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
1,5 msk viltfond, koncentrerad (el nötfond)
1 dl rårörda lingon
1,5 dl mellangrädde
8 rosépepparkorn
1,5 krm salt
Gör så här
Ostfyllda hjortfärsbiffar: Koka potatisen till färsen och pressa den när den svalnat. Blanda alla ingredienserna, utom ost och smör, till en slät färs. Skär osten i åtta 15-gramsbitar. Göm en ostbit i varje biff. Stek biffarna i smör på strax under medeltemperatur, ca 5 min/sida.
Lingonsås: Blanda vetemjöl och vatten med viltfonden och låt koka några minuter. Tillsätt lingon och grädde och låt puttra ytterligare några minuter. Smaka av med rosépeppar och salt.