Foto: Sonja Dahlgren

Glutenfria recept

Glutenfri pajdeg, glutenfria våfflor, glutenfri kladdkaka och mycket annat gott för dig som är allergisk.

Glutenallergi, eller celiaki, är överkänslighet mot proteiner som finns i vete, råg och korn. Allergin växer inte bort, utan kräver att man håller sig till en glutenfri diet hela livet.

För en person med celiaki räcker det med bara en gnutta vetemjöl eller annan glutenhaltig råvara i maten för att tarmslemhinnan ska ta skada och ge stora besvär.

Om du ska bjuda en glutenallergiker på något, så tänk på att kontrollera alla ingredienser noggrant och se även till att de råvaror du använder inte kommer i kontakt med gluten via skärbrädor och liknande. Tänk också på att inte använda vanligt ströbröd!

Naturligt glutenfria livsmedel
Potatis, ris, majs, quinoa, hirs, bovete.

De som har celiaki kan pröva havre i kosten. Denna havre bör vara kontrollerad så att den inte innehåller föroreningar av vete, råg eller korn.

Allergi mot sädesslagen är inte samma sak som glutenintolerans.

Läs mer om celiaki på Livsmedelsverkets hemsida

Glutenfritt grovt bröd

av Jessica Frej, Maria Blohm
  •  15 ingr

Glutenfritt tortillabröd

av Jessica Frej, Maria Blohm
  •  7 ingr

Glutenfria tekakor

av Jessica Frej, Maria Blohm
  •  10 ingr
  •  15 ingr

Tacopaj enligt LCHF

av Anna Hallén
  •  28 ingr
  •  9 ingr

Pizzamuffins

av Anna Hallén
  •  9 ingr

Glutenfri snabbfranska

av Anna Hallén
  •  5 ingr
  •  11 ingr

Glutenfria våfflor

av Gunilla Lindeberg, Annika Wesslén
  •  7 ingr

Glutenfria piroger med köttfärsröra

av Annika Wesslén, Gunilla Lindeberg
  •  15 ingr

Glutenfri paj med fårost och bladspenat

av Gunilla Lindeberg, Annika Wesslén
  •  11 ingr

Glutenfri pajdeg

av recept.nu
  •  13 ingr

Gluten- och laktosfri morotskaka

av Jessica Frej, Maria Blohm
  •  17 ingr

Glutenfri banoffee pie

av Jessica Frej, Maria Blohm
  •  12 ingr

Gluten- och laktosfri tårta med rosor

av Jessica Frej, Maria Blohm
  •  12 ingr

Glutenfria semlor

av Oscar Målevik
  •  40 min
  •  13 ingr

Klassisk pavlova

av Emelie Holm
  •  8 ingr

Mandelkaka LCHF

av Anna Hallén
  •  11 ingr

Hallonmacarons

av Mia Öhrn
  •  9 ingr

Citron- och limepaj

av Mariann Andersson
  •  13 ingr
  •  11 ingr

Glutenfria chokladcupcakes

av Mariann Andersson
  •  14 ingr
  •  13 ingr

Glutenfria semlor à la LCHF

av Mariann Andersson
  •  12 ingr
  •  7 ingr
  •  9 ingr

Glutenfri kladdkaka LCHF

av Mariann Andersson
  •  8 ingr

Glutenfria kärleksmums LCHF

av Mariann Andersson
  •  14 ingr

Budapestrulle

av Jan Hedh
  •  11 ingr
  •  11 ingr

Glutenfri och laktosfri kalastårta

av Annika Wesslén, Gunilla Lindeberg
  •  8 ingr

Ebba Lisas äppelkaka

av Gunilla Lindeberg, Annika Wesslén
  •  10 ingr

Äppelknyten

av Annika Wesslén, Gunilla Lindeberg
  •  13 ingr

Glutenfri chokladkaka

av Mia Öhrn, Claes Karlsson
  •  45 min
  •  10 ingr
  •  1h
  •  10 ingr