Glutenfri banoffe pie
Foto: Sonja Dahlgren

Glutenfria recept

Glutenfri pajdeg, glutenfria våfflor, glutenfri kladdkaka och mycket annat gott för dig som är allergisk.

Glutenallergi, eller celiaki, är överkänslighet mot proteiner som finns i vete, råg och korn. Allergin växer inte bort, utan kräver att man håller sig till en glutenfri diet hela livet.

För en person med celiaki räcker det med bara en gnutta vetemjöl eller annan glutenhaltig råvara i maten för att tarmslemhinnan ska ta skada och ge stora besvär.

Om du ska bjuda en glutenallergiker på något, så tänk på att kontrollera alla ingredienser noggrant och se även till att de råvaror du använder inte kommer i kontakt med gluten via skärbrädor och liknande. Tänk också på att inte använda vanligt ströbröd!

Naturligt glutenfria livsmedel
Potatis, ris, majs, quinoa, hirs, bovete.

De som har celiaki kan pröva havre i kosten. Denna havre bör vara kontrollerad så att den inte innehåller föroreningar av vete, råg eller korn.

Allergi mot sädesslagen är inte samma sak som glutenintolerans.

Läs mer om celiaki på Livsmedelsverkets hemsida

  •  40 min
  •  13 ingr