Glasskålar med brynt smörglass

koket.se
Glasskålar med brynt smörglass
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Glasskålar med brynt smörglass

15 ingredienser

1 h + tid i kyl/frys

Hilda skapar magi då hon bakar norrländska rån som hon serverar som glasskålar med brynt smörglass, hallonsylt, färska hallon och minigräddbullar.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Rånsmet

  • 135 g smör
  • 1,5 strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vatten, kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 25 g smör (till gräddning)

Brynt smörglass

  • 100 g smör, brynt
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk mascarpone
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1 tsk vaniljpaste

Servering

  • hallonsylt
  • färska hallon
  • grädde
  • mini -gräddbullar

Gör så här

Rånsmet

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Blanda ner resterande ingredienser i smöret och rör om till en klumpfri smet.
  3. Låt smeten stå över natten i kylen.
  4. Värm upp rånjärnet till medelvärme och häll ca 0,5–1 msk smet i mitten på järnet, grädda till gyllene färg.
  5. Lägg flarnet över botten på ett glas och forma det till en glasskål. Låt flarnet svalna någon minut ovanpå glasbottnen så att det stelnar.

Brynt smörglass

  1. Ta fram en kastrull och bryn smöret tills det är bärnstensfärgat. Låt svalna helt i rumstemperatur.
  2. Vispa grädde och mascarpone med elvisp till en luftig men fast konsistens.
  3. Tillsätt kondenserad mjölk, vaniljpaste och det brynta smöret. Rör om till en luftig glassmet.
  4. Häll smeten i en form och låt stelna i frysen i minst 6 timmar.

Servering

  1. Servera dina glasskålar med brynt smörglass, hallonsylt, färska hallon, lite lättvispad grädde och minigräddbullar.