Glace au trois saveur

Glace au trois saveur
Foto: TV4

Glace au trois saveur

Av: Åsa - Piteå

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

30 m + 3 h

Hemgjord glass med laktritsås, lemon curd och färska bär. Dessert med tre smaker: sött, salt och surt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

lemon curd

  • 3 ägg (stora)
  • 150 g strösocker
  • 80 ml citronjuice (från 2-3 citron), silad
  • 4 msk smör, rumstempererat
  • 1 msk citron, zest

Glass

  • 2,5 dl grädde
  • 200 g kondenserad mjölk sötad [0,5 burk]
  • 5 msk kolasås saltlakrits (Pärlans)
  • 1 msk lemon curd

Dekoration

  • citronmeliss, fyra blad
  • några hallon eller blåbär
  • 1 tsk florsocker

Gör så här

Lemon curd

  1. Använd ett rostfritt kärl. Vispa äggen lätt. Tillsätt socker och citronjuicen. Ställ kärlet i ett varmt vattenbad. Rör hela tiden i ca 10 minuter, konsistensen ska bli som ”crème fraiche” eller om du har termometer, värm till 71 grader. Ta av från värmen. Lägg i smöret i små bitar och citron raspet. Rör ordentligt. Låt svalna under plastfolie. Håller sig i kylen minst 1 vecka.

Glass

  1. Vispa grädden fluffig. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om ordentligt.
  2. Häll upp i lämplig form (portionsglas eller form). Ringla över kolasåsen och lemoncurden. Rör om försiktigt. Frys in i minst 3 timmar. Ta ut en stund innan servering, använd citronmeliss, bär och pudrat florsocker som dekoration.