Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Revbensspjäll


10h4

En klassiker till julafton. Att koka spjällen i förväg förenklar arbetet på själva julafton.

  • 1.5 kg Revbensspjäll
  • 3 dl rött vin
  • 0.5 dl kinesisk soja
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 bit färsk ingefära
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 5 st svartpepparkorn
  • 1 tsk salt

Till uppvärmning:

  • 50 g smör
  • 2 msk malen ingefära
  •   salt
  •   malen vitpeppar
  1. Dela revbensspjällen i bitar. Skala och skiva ingefäran och vitlöken. Koka upp vin, soja, buljong och ingefära samt vitlök i en kastrull. Lägg ner köttet. Koka upp och skumma. Lägg i pepparkorn och salt.
  2. Låt sjuda på svag värme i 1.25-1.5 timme under lock tills spjällen känns möra och köttet börjar lossna från benen. Ta upp köttet med hålslev. Sila av skyn och låt den kallna.
  3. Kyl revbensspjällen över natten och ta sedan bort fettet som samlats överst. Buljongen kan användas till en grönskålssoppa eller som skinkspad. Frys in spjällen och buljongen var för sig.
  4. Julafton
    Ta fram spjällen dagen innan de ska ätas och låt dem tina långsamt i kylskåp. Värm ugnen till 175°. Lägg spjällen i en smord ugnssäker form.
  5. Rör samman smör och ingefära och klicka på spjällen. Krydda med peppar och salt. Lägg över en aluminiumfolie och värm spjällen i cirka 20 minuter.

Annons:

Liknande recept

  •  12 ingr
  •  11 ingr
  •  10 ingr
  •  9 ingr