GI- vänliga pepparkakor

GI- vänliga pepparkakor
Foto: GI Viktkoll
GI Viktkoll
GI Viktkoll

GI- vänliga pepparkakor

8 ingredienser

Den här degen har garanterat GI- riktiga ingredienser. Kakorna får GI- värde medel. Den är något mer smulig och svårarbetad än vanlig pepparkaksdeg med socker i.

Receptet räcker till c.a 60 kakor.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1,5 l siktat dinkelmjöl [800 g]
  • 3 dl smör, smält
  • 3 tsk stevia (eller sötningsmedel motsvarande 3 dl socker)
  • 3 tsk bikarbonat
  • 2 msk malen nejlika
  • 2 msk malen ingefära
  • 2 msk malen kanel
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

  1. Dag 1: Blanda samman mjöl, sötningsmedel, bikarbonat, nejlika, ingefära och kanel. Rör ner oljan och vattnet forma en deg (eventuellt måste ytterligare lite vatten tillsättas). Observera att degen ska vara ganska hård och fast. Låt degen vila i kylskåp över natt.
  2. Dag 2: Värm ugnen till 175°. Kavla ut degen och ta ut figurer med kakmått. Ta ut kakorna direkt på bakplåtspapper och dra över papperet till plåten, eller flytta över kakorna med hjälp av en stekspade till smord plåt.
  3. Grädda kakorna i 5-7 minuter eller tills de är bruna.