Hjortytterfilé med mandelpotatiskroppkaka

Hjortytterfilé med mandelpotatiskroppkaka
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Hjortytterfilé med mandelpotatiskroppkaka

17 ingredienser

Hjort är lätt att få tag på även för ickejägare. Köttet har en ganska snäll viltsmak för ovana och nästan lika elegant textur som rådjur. Man kan också använda filé från ren eller rådjur. Det är väldigt enkelt att steka hela filén och skära upp i skivor som en tournedos. Till det är det inte så dumt med en kroppkaka, fylld efter behag.

Se recept på Leif Mannerströms rödvinssås

Ingredienser

portioner
  • 600 g hjortytterfilé
  • smör (till stekning och kokning)
  • 8 steklökar
  • 8 morötter (små)
  • 24 bondbönor
  • salt
  • peppar
  • 0,5 krm strösocker

Kroppkaka

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 äggula
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 200 g blandad svamp
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • salt
  • 1 tsk malen kryddpeppar

Till servering

  • rödvinssås

Gör så här

  1. Börja med kroppkakorna.
  2. Koka mandelpotatisen mjuk och pressa den.
  3. Blanda med äggula och mjöl till en deg. Låt vila i 20 minuter.
  4. Hacka
  5. svampen. Skala och hacka löken.
  6. Stek i smör och krydda med salt och
  7. kryddpeppar.
  8. Forma 8 runda bollar av potatisdegen. Tryck sedan en fördjupning
  9. i varje boll och fyll hålet med svampblandningen.
  10. Pressa ner svampen
  11. samtidigt som du trycker ihop bollen så att potatis täcker hela svampblandningen.
  12. Lägg på en mjölad handduk.
  13. Koka upp vatten med salt i. Lägg i kroppkakorna.
  14. Sjud försiktigt, när
  15. de flyter upp till ytan ska de ligga kvar i ytterligare 5 minuter. Ta upp
  16. och låt svalna.
  17. Sätt ugnen på 100°. Putsa hjorten fri från senor. Krydda med salt och
  18. peppar.
  19. Forma köttet till en rulle i dubbla ark aluminiumfolie. Stek rullen
  20. i ugnen till en innertemperatur på 58°. Använd en digitaltermometer.
  21. Ta ut och låt svalna. Öppna rullen och bryn köttet i stekpanna runt om
  22. så att det får en fin yta.
  23. Skala lökarna och placera dem i en kastrull med vatten, lite smör och
  24. en nypa socker.
  25. Koka lökarna mjuka, om vätskan kokar bort så späd
  26. med lite till.
  27. Ställ åt sidan, spara vätskan som lökarna ligger i. Skala och
  28. koka morötterna mjuka.
  29. Stek kroppkakorna i lite smör. Värm upp bondbönor, lök och morot
  30. i kokvätskan från lökarna. Skiva köttet.
  31. Servera med kroppkaka, grönsakerna
  32. och rödvinssåsen.