Mörk viltfond av
Skogens mat,  


Tack för din röst

Förhöj smaken på dina vilträtter och laga en egen viltfond. Detta recept ger ca 1 liter fond.

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg viltbenen i en långpanna, häll på oljan. Ställ in i ugnen och bryn i 25–30 minuter.
  2. Rör om då och då. Benen får absolut inte brännas. Tillsätt paryrerna och bryn ytterligare 15–20 minuter.
  3. Skala och skär lök, morot och selleri i grova bitar och tillsätt dem.
  4. Bryn ytterligare 15–20 minuter. Ta ut ur ugnen och häll av fettet.
  5. Lägg ben och grönsaker i en rymlig kastrull, tillsätt resterande ingredienser utom vattnet, låt vinet koka in tills endast någon deciliter återstår.
  6. Vispa ur långpannan med lite av vattnet och häll det och resterande vatten i kastrullen.
  7. Koka upp och skumma väl. Sjud på svag värme 1 ½–2 timmar tills ca hälften återstår.
  8. Skumma av då och då. Sila fonden och koka ner tills ca 1 liter återstår.
  9. När fonden kallnat bildas fett på ytan. Detta ska också tas bort.