Mörk viltfond


Förhöj smaken på dina vilträtter och laga en egen viltfond. Detta recept ger ca 1 liter fond.

  • 2 kg viltben, huggna
  • 0.5 kg paryrer (senor, puts)
  • 6 msk olja (ej olivolja)
  • 5 st gula lökar
  • 3 st morötter
  • 1 bit rotselleri (100 g)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 flaska rött vin (75 cl)
  • 10 st vitpepparkorn
  • 8 st enbär
  • 2 st kryddnejlikor
  • 1 st lagerblad
  • 1 st timjankvist
  • 1 st stjärnanis
  • 2.5 l vatten
  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg viltbenen i en långpanna, häll på oljan. Ställ in i ugnen och bryn i 25–30 minuter.
  2. Rör om då och då. Benen får absolut inte brännas. Tillsätt paryrerna och bryn ytterligare 15–20 minuter.
  3. Skala och skär lök, morot och selleri i grova bitar och tillsätt dem.
  4. Bryn ytterligare 15–20 minuter. Ta ut ur ugnen och häll av fettet.
  5. Lägg ben och grönsaker i en rymlig kastrull, tillsätt resterande ingredienser utom vattnet, låt vinet koka in tills endast någon deciliter återstår.
  6. Vispa ur långpannan med lite av vattnet och häll det och resterande vatten i kastrullen.
  7. Koka upp och skumma väl. Sjud på svag värme 1 ½–2 timmar tills ca hälften återstår.
  8. Skumma av då och då. Sila fonden och koka ner tills ca 1 liter återstår.
  9. När fonden kallnat bildas fett på ytan. Detta ska också tas bort.

Annons:

Ljus viltfond

av Gert Klötzke
  •  10 ingr

Kalvfond

av Anders Levén
  •  8h 40 min
  •  12 ingr

Viltgräddsås

av recept.nu
  •  9 ingr

Kalvbuljong

av recept.nu
  •  13 ingr
  •  12 ingr
  •  6h 30 min
  •  9 ingr

Béarnaisesås

av Pelle Johansson
  •  20 min
  •  10 ingr

Rödvinssås

av Gert Klötzke
  •  13 ingr