Ljus viltfond


Förhöj dina smaken på dina kötträtter, och laga egen fond. En sats av detta recept på viltfond ger ca 1 liter fond.

Receptet ger ca 1 liter fond.

  • 2 kg viltben, huggna
  • 1 kg paryrer (senor, puts)
  • 3 l vatten
  • 2 st selleristjälkar
  • 1 st purjolök
  • 3 st gula lökar
  • 2 st morötter
  • 10 st vitpepparkorn
  • 2 st kryddnejlikor
  • 1 st kryddbukett (färsk timjan, persilja och lagerblad)
  1. Spola ben och paryrer i rikligt med kallt vatten. Låt ligga i vatten tills de blir vita, ca 1 timme.
  2. Rör om då och då. Häll av vattnet.
  3. Lägg benen i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker, koka upp och låt koka ett par minuter.
  4. Häll av vattnet, spola av köttet och lägg tillbaka det i kastrullen. Häll på 3 liter vatten och koka upp. Skumma av.
  5. Skölj selleri och purjolök väl. Skala lök och morötter och skär alla grönsaker i mindre bitar.
  6. Tillsätt dem och kryddorna i kastrullen. Koka försiktigt utan lock i 3–4 timmar. Skumma då och då.
  7. Sila av fonden. Koka ned tills ca 1 liter återstår.

Annons:

Liknande recept

Mörk viltfond

av Gert Klötzke
  •  16 ingr

Kalvfond

av Anders Levén
  •  8h 40 min
  •  12 ingr

Kalvbuljong

av recept.nu
  •  13 ingr

Viltgräddsås

av recept.nu
  •  9 ingr

Ljus fiskfond

av recept.nu
  •  7 ingr
  •  6 ingr

Fiskbuljong

av recept.nu
  •  8 ingr
  •  12 ingr