Sallad på tjäder med vårgrönt

Sallad på tjäder med vårgrönt
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Sallad på tjäder med vårgrönt

12 ingredienser

Om man benar ur tjädern och tar bröstet kan man sätta en buljong av resten. Här kör man köttet på låg temperatur som en tjälknöl till 62°. Köttet är inte rimmat utan bara lite saltat och inrullat för snygg form. För dig med vanlig ugn gäller att ha så låg värme som möjligt. Till detta en vårsallad med vinägrett.

Du kan göra receptet mer matigt genom att blanda i t.ex. stekta
bacontärningar och brödkrutonger samt nötter.
Receptete ger 4-6 portioner.

Ingredienser

  • Brösten av en tjäder

sallad

  • 1 dl färdigkokta gröna linser
  • 2-3 olika sorters sallader som frisée, ekblad, lollo rosso
  • 4-6 körsbärstomater
  • 2 schalottenlökar
  • 4 rädisor
  • 2 dl vinägrett

Vinägrett,

  • 2 msk vinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ta bort den inre ljusa biten av brösten som du kan frysa in eller göra en liten ragu på.
  2. Lägg brösten på ett galler och stek i ugn på 100º till 62º innertemperatur
  3. och låt kallna. Skiva tunt.
  4. Vinägrett: blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg tjäderskivorna i en bunke, häll lite av vinägretten över dem och
  6. låt dra i ca 15 minuter.
  7. Skala och skiva schalottenlöken samt skiva rädisorna. Bland alla
  8. ingredienserna till salladen precis innan du skall servera den. Blanda
  9. i vinägretten.
  10. Lägg upp salladen på tallrikar och blanda i köttet. Ringla lite av vinägretten runt om på varje tallrik och dra över några varv med en svartpepparkvarn.