Apelsin & sechuanpeppargravad lax


En underbar, lite annorlunda sill till julbordet.

  • 1 kg färsk lax av mittenbiten med skinn och ben
  • 0.5 dl socker
  • 0.5 dl salt utan jod
  • 0.5 msk grovkrossade vitpepparkorn
  •   rivet skal av en apelsin
  • 14  korn av sechuanpeppar
  • 2 msk grand marnier
  1. Filéa laxbiten och putsa bort alla ben men låt skinnet var kvar. Blanda socker, salt och peppar till gravningen. Gnid in laxsidan med blandningen. Lägg på ett lager med apelsinzest och sechunapeppar. Droppa över grand marnier. Lägg laxfilén i dubbla plastpåsar. Låt stå en liten stund i rumstemperatur så att gravningen startar. Sätt sedan in laxen i kylen ett dygn under tryck. Vänd laxen några gånger under tiden. Dag två, vänd laxen och grava ytterliggare ett dygn tills den är klar.
  2. Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor.

Annons:

Liknande recept

Granrisgravad lax

av recept.nu
  •  6 ingr
  •  12 ingr

Guldfiskssallad med citrusfrukter

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  6 ingr

Vanilj- och limebladssill

av Johan Gottberg, Gert Klötzke
  •  20 ingr
  •  12 ingr
  •  16 ingr