Gammeldags äppelkaka i glas

Gammeldags äppelkaka i glas
Foto: TV4

Gammeldags äppelkaka i glas

Av: Morten - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1 h

Paj i glas! Vaniljdoftande äppelmos toppas med mandelsmulor och vispad grädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Äppelmos

  • 800 g äpple
  • ca 1 dl vatten
  • 120 g strösocker
  • 0,5 vaniljstång, frön

Smulor

  • 2 msk smör
  • 150 g ströbröd
  • 30 g strösocker
  • 300 g mandelbiskvi, krossade

Servering

  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl portvin

Gör så här

Äppelmos

  1. Skölj och halvera äpplen och ta bort kärnhuset. Dela äpplena i bitar.
  2. Sjud äppelbitarna tillsammans med vatten, socker och vaniljfrön i ungefär 10 minuter. Om det behövs, tillsätt mer vatten under tiden.
  3. Mosa äpplena med en gaffel, smaka av om mer socker behövs.

Smulor

  1. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt ströbröd och socker. Värm ordentligt i ungefär 5 minuter. Bred ut blandningen på en plåt och låt svalna.
  2. Blanda sedan med de krossade mandelbiskvierna.

Montering

  1. Börja med äppelmos och toppa sedan med smulorna. Skvätt över lite portvin. Låt stå kallt i 30 minuter.

Servering

  1. Vispa grädden och spritsa på äppelkakorna. Njut!