Galette med jordgubbar, hallon och rabarber

koket.se
Galette med jordgubbar, hallon och rabarber
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Galette med jordgubbar, hallon och rabarber

11 ingredienser

2 h

Ljuvlig galette fylld med rabarber, jordgubbar och hallon. Lika rustikt vacker som god.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

pajdeg

  • 220 g osaltat smör, kallt
  • 280 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 75 g vatten, iskallt (0,75 dl)

Fyllning

  • 3 späda stjälkar rabarber
  • 120 g hallon
  • 15 jordgubbar
  • 30 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 220 g strösocker [2,5 dl]
  • pärlsocker, att strö på

Gör så här

Pajdeg

  1. Dela smöret i små tärningar. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och kör på
  2. maxhastighet i 5 sekunder, eller tills du ser att degen smulat sig.
  3. Tillsätt vatten och kör tills degen börjar gå ihop. Man ska se små flisor av smöret kvar. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen 1 timme.

Fyllning

  1. Dela rabarbern i små bitar och jordgubbarna i 2 eller 4, beroende på storlek.
  2. Blanda strösocker med maizena och blanda sedan i det med bär och frukt.
  3. Montering
  4. Kavla ut pajdegen på bakplåtspapper till ungefär 3 mm tjocklek.
  5. Lägg fyllningen i mitten en bit in från kanten och bred ut försiktigt med en sked, pensla kanten med vatten och vik över degen mot mitten.
  6. Pensla kanterna med vatten och strö över pärlsocker.
  7. Sätt ugnen på 200 grader, grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min.
  8. Ta ut, låt svalna och servera med grädde, vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljglass.