Gaffelkakor med kardemumma

Gaffelkakor med kardemumma
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Gaffelkakor med kardemumma

8 ingredienser

1 h 30 m

De här enkla kakorna är ett måste till nästa eftermiddagsfika!

Ingredienser

portioner sats
  • 200 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk vatten
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk malen kardemumma
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Dela smöret i bitar och lägg därefter alla ingredienser i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig deg.
  2. Lägg smulet på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg och lägg i kylen för att vila i ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  4. Dela degen i ca 30 delar.
  5. Rulla degbitarna till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Tryck ett mönster med en gaffel i varje boll.
  7. Blanda nymald kardemumma och strösocker i en skål. Strö blandningen över kakorna.
  8. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt sedan kakorna svalna på plåten.