Fyllda ugnsbakade grönsaker - petit farcis

Fyllda ugnsbakade grönsaker - petit farcis
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Fyllda ugnsbakade grönsaker - petit farcis

16 ingredienser

30 m

"Samma grundsmet till alla grönsaker. Vill man fylla vinblad eller mangold till rullar kan man byta ut örterna mot mynta och dill. Dolmarna kan man sedan sjuda i lite vätska till exempel buljong under lock istället för att baka dem i ugnen. " /Tove Nilsson

Ingredienser

portioner4 - 6

Grönsaker

  • 8 grönsaker (tex paprika, lök, zucchini, tomat)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 4 dl kokt ris
  • 500 g blandfärs (eller lammfärs)
  • 1 dl färska örter, hackade (t.ex. timjan, persilja, rosmarin och basilika)
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar

Tomatsås

  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • ev blandad frukt (fruktköttet från de urgröpta grönsakerna)
  • olja
  • 8 tomater ((alternativt en burk krossad tomat))
  • 1 dl vatten
  • 0,5 msk vitvinsvinäger

Gör så här

Grönsaker

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär av toppen på grönsakerna och gröp ur kärnor och eventuellt kött. Köttet kan användas i tomatsåsen som serveras tillsammans med grönsakerna.
  3. Blanda lök, vitlök, ris, färs, örter, ägg och vatten till en smet. Salta och peppra.
  4. Fyll grönsakerna med smeten och ställ på en plåt. Sätt på locken.
  5. Baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Tomatsås

  1. Stek vitlök tillsammans med köttet från grönsakerna i olja i en panna i rejält med olja.
  2. Tillsätt tomat, vatten och vinäger. Låt puttra ihop till en tjock sås.
  3. Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera de fyllda grönsakerna med såsen.