Frukostmuffins med pocherat ägg och hollandaise

Frukostmuffins med pocherat ägg och hollandaise
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Frukostmuffins med pocherat ägg och hollandaise

21 ingredienser

Maxad brunchmacka med grönkål, rökt skinka, pocherat ägg och hollandaise. Istället för att grädda bröden i ugn steks de färdiga i panna.

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 75 g smör (alt ister eller talg)
  • 3,5 dl mjölk (3 %)
  • 2 tsk torrjäst
  • 1 tsk strösocker
  • smör, till stekning

Pocherat ägg

  • 1 l vatten
  • 1,5 tsk ättika 24 %, 24 %
  • 2 tsk salt
  • ägg, till kokning (gärna så färska som möjligt)

Hollis (Hollandaise)

  • 250 g smör
  • 3 msk citronsaft, färskpressad
  • 2 msk vatten
  • 3 äggulor
  • worcestersås
  • cayennepeppar
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • rökt skinka
  • grönkål

Gör så här

Muffin

  1. Smält talg, ister eller smör i en kastrull. Rör ihop mjölk, jäst och socker i en bunke eller degblandare. Tillsätt smält fett och mjölet, arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
  3. Lyft upp degen på bakbordet och kavla ut den så den blir 2-3 cm i tjock (använd gärna lite mjöl vid utkavlingen om du tycker det behövs). Pressa ut rundlar med ett stansmått och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jäs dem ytterligare 30-35 minuter under en bakduk.
  4. Stek dina muffins ett par minuter på varje sida, gärna i fjällkofett, på medelhög värme i en stekpanna tills de är frasiga och fluffiga.

Pocherat ägg

  1. Knäck försiktigt ett ägg i varje kopp.
  2. Koka upp vatten, ättika och salt i en vid kastrull.
  3. Drag av från spisen och vispa runt i vattnet till en virvel, häll snabbt i äggen mot kanten av kastrullen.
  4. Låt äggen dra 3-4 minuter. Lyft upp äggen med en hålslev och låt dem mellanlanda på ett papper så att de droppar av.

Hollandaise

  1. Smält smöret. Koka upp vatten och citronsaft i en kastrull och lägg i äggulorna.
  2. Vispa äggulorna skummiga och krämiga på svag värme. Tillsätt sedan smöret droppvis under kraftig vispning. Smaksätt såsen och servera.