Trattkantarellsoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Trattkantarellsoppa
av
Nyhetsmorgon,  


30 min 4

Traditionell trattkantarellsoppa som är riktigt gräddig och god.

Vad tyckte du om receptet? Betyg: 2/5   Röster: 3 Tack för din röst
Börja laga i fullskärmsläge Stäng fullskärmsläge
  1. Med färsk svamp: Lägg undan några av de vackraste trattkantarellerna till garnering och skär de andra i bitar. Finhacka lök och vitlök och låt steka med kantarellerna i smör i en kastrull. Fräs tills vätskan har kokat in, cirka 5 minuter.
  2. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Smula i buljongtärningarna och låt det hela sakta koka i 10 minuter.
  3. Salta och peppra och tillsätt vinägern, som hjälper till att ta fram den fina svampsmaken. Häll till sist i sherryn.
  4. Hetta upp de hela trattkantarellerna i lite smör och lägg ner dem i soppan. Garnera med lite hackad persilja och/eller gräslök.
  5. Soppan blir slätare om den körs i matberedare eller i mixer. Kör svampen med hälften av vätskan någon minut. Häll sedan i resten av vätskan och låt soppan koka upp.
  6. Med torkad svamp: Smula ner den torkade svampen i en skål och häll över en del av vattnet så att svampen täcks. Låt den stå och svälla i cirka 30 min. Sila av spadet och spara det. Använd det tillsammans med buljongen (totalt 1 liter) när soppan ska spädas. Tillaga sedan soppan som ovan.
  •  30 min
  •  13 ingr
  •  30 min
  •  9 ingr
  •  11 ingr
  •  10 ingr
Isad nyponsoppa med rostad mandel och vaniljglass

Isad nyponsoppa med rostad mandel och vaniljglass

av Kristina Sjöö, Björn Sjöö
  •  25 min
  •  9 ingr
  •  4
  •  9 ingr
Löksoppa

Löksoppa

av Leif Mannerström Crister Svantesson
  •  20 min
  •  14 ingr
Crème Ninon

Crème Ninon

av Anders Levén
  •  25 min
  •  14 ingr
  •  10 m
  •  9 ingr

Knäckemacka med gubbröra

av Fredrik Eriksson
  •  10 m
  •  9 ingr
Blåmusslor escabeche

Blåmusslor escabeche

av Markus Aujalay
  •  18 ingr
  •  30 m
  •  14 ingr