Rostad siklöja med potatiscrème, löjrom och dillvinigrette

Rostad siklöja med potatiscrème, löjrom och dillvinigrette
Foto: Björn Tesch
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Rostad siklöja med potatiscrème, löjrom och dillvinigrette

15 ingredienser

En delikatess för fisk- och potatisälskare.

Ingredienser

portioner

Potatiscrème

  • 2 dl potatispuré, av mandelpotatis*
  • 2 msk crème fraîche
  • salt
  • vitpeppar

Siklöja

  • 16 siklöjor (eller 10 strömmingar)
  • 2 msk rapsolja
  • salt
  • vitpeppar

Dillvinigrette

  • 1 citron
  • 0,5 dl rapsolja, gärna av lite bättre kvalitet
  • 2 msk dill, finhackad
  • vitpeppar
  • salt
  • plockad dill
  • 50 g löjrom

Gör så här

  1. *Potatispuré. Koka ½ kg mandelpotatis, mosa den med en matsked smör och späd med 1 dl varm mjölk. Smaksätt med salt och vitpeppar.
  2. Blanda potatispurén med crème fraiche och smaksätt med salt och vitpeppar. Ställ purén åt sidan.
  3. Värm ugnen till 225 grader. Lägg ut siklöjan på en plåt och pensla med olivolja. Salta och peppra. Rosta fisken i ugnen i cirka
  4. 3 min så att den får lite färg. Riv skalet från citronen och pressa saften.
  5. landa med olivolja, salt, peppar och dill. Bred ut potatiscrèmen på fatet och lägg sedan på siklöjan. Toppa med dill, dillvinigrette och löjrom.